24-åringen har vært varetektsfengslet siden 13. februar i fjor, etter han ble pågrepet i forbindelse med brannen på Dreams showbar. Nå er mannen fra Trondheim tiltalt for én overtredelse av mordbrannparagrafen, tre skadeverk og to trusler mot fengselsbetjenter.

- Den alvorligste paragrafen er den som omhandler brann hvor liv kunne gått tapt. Strafferammen er fengsel inntil 21 år, opplyser statsadvokat Jarle Wikdahl ved Trøndelag statsadvokatembeter til Adresseavisen.

- Skal ha vært psykotisk

Men påtalemyndigheten vil legge ned påstand om overføring til tvungent psykisk helsevern.

- De sakkyndige mener at mannen ikke er strafferettslig tilregnelig, fordi han i hele den aktuelle tidsperioden for de påklagede handlingene skal ha vært psykotisk, forklarer Wikdahl.

Tiltalte har tidligere vært knyttet til åtte branner i Trondheim, blant annet brannene på en brakke tilhørende Sunnland skole, et rekkehus på Risvollan og bygningen ved skitrekket i Vestlia.

- Det er flere av forholdene som er henlagt etter bevisets stilling, sier Wikdahl.

Det var i 05.30-tida 6. februar i fjor at den tiltalte mannen skal ha satt fyr på inngangsdøren til Dreams showbar i Ravnkloa i Trondheim. Den antikvariske bygningen ligger i et kvartal av verneverdige bygninger.

Brannskader for 700 000 kr

«Det befant seg flere personer i bygningene, og en eller flere av disse kunne lett ha omkommet dersom brannen ikke hadde blitt oppdaget og slukket i tide», heter det i tiltalen.

Brannskadene som oppsto kostet minst 700 000 kroner. Men det materielle tapet kunne vært mye større ifølge statsadvokaten.

- Brannssakkyndige har uttalt at det var fare for at brannen skulle spre seg til øvrige deler av bygningsmassen. I etterkant har det blitt innhentet forsikringsverdi, sier Wikdahl.

Ifølge tiltalen utgjør bygningsmassen som var i fare for å brenne ned hele 4000 kvadratmeter, og hadde en samlet forsikringsverdi på over 117 millioner kroner.

- Dette er en alvorlig tiltale, understreker Wikdahl.

Tente på Hoeggen kirke

Mannen er også tiltalt for tre tilfeller av skadeverk. Han skal ha tent på brennbart materiale ved inngangspartiet til kontorer i Hoeggen kirke i september i 2014, noe som førte til brannskader på bygningen. Han skal også ha tent på brennbart materiale som lå på frontruta på en Opel Corsa noen måneder senere. Frontruta fikk store skader. I januar i fjor trakk han ut kabler og fjernet batteri fra brannsentralen i et sameie på Ranheim slik at brannsentralen ble skadd.

24-åringen får for tiden psykiatrisk behandling. Han nekter selv for å ha utført noen av handlingene.

- Det foreligger ingen erkjennelse fra tiltalte, sier Wikdal.

Tiltalt for to drapstrusler

I tillegg er han tiltalt for to tilfeller av drapstrusler i Trondheim fengsel. I april i fjor kom han med en trussel mot en fengselsbetjent og uttalte at vedkommende skulle «dø en jødedød». Dagen etter denne hendelsen kom han med en ny trussel mot en fengselsførstebetjent. 24-åringen sa at han skulle oppsøke vedkommende tvert han ble løslatt og stikke vedkommende med kniv en rekke ganger.

Saken starter i Sør-Trøndelag tingrett mandag. Det er satt av fire dager til saken. Mannen er ikke tidligere domfelt.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

Det ble skader for over 700 000 kroner i brannen på Dreams showbar. Foto: JONAS BJØRKLI
Det er skoavtrykket til høyre som knytter den tiltalte til en av brannene. Hans forsvarer Arve Opsahl (t.v.) mener det kan være flere som har samme sko. Bildet er fra et fengslingsmøte hvor 24-åringen ble fremstilt for varetekt. I midten er politiadvokat Mette Kollstrøm og til høyre for henne er dommer Berit S. Solseth, som administrerte fengslingsmøtet. Bildet av skoen er publisert med tillatelse fra politiet og den tiltaltes forsvarer. Foto: Richard Sagen / Lorns Bjerkan