Formannskapet i Trondheim behandler tirsdag rådmannens forslag til høringsuttalelse rundt forslaget til endring av utlendingsloven etter asylforliket i Stortinget.

Det er spesielt innføringen av en ny regel som skal gjøre det mulig å gi mindreårige asylsøkere midlertidig opphold, for så å vurdere saken på nytt når de fyller 18 år, som rådmannen mener formannskapet skal være sterkt kritisk til.

Initiativ fra Venstre

Justis- og beredskapsdepartementet har sendt sine forslag til endringer i utlendingsloven ut på høring. Kommunene er ikke en del av denne høringen, men det er likevel mulig å sende inn svar til høringen også for kommunene. Venstres Erling Moe tok i bystyret initiativ til at kommunen på eget initiativ sendte et høringssvar, og rådmannen har nå utarbeidet et forslag som formannskapet skal ta stilling til.

I forslaget fra rådmannen legges det opp til at Trondheim kommune støtter de fleste endringsforslagene, men det inntas en svært kritisk holdning til at mindreårige asylsøkere skal få midlertidig opphold, og at sakene deres skal behandles på nytt når de fyller 18 år.

Strid med barnets interesser

I høringssvaret skriver rådmannen at Trondheim kommune har lang og omfattende erfaring med denne gruppen asylsøkere, og at all erfaring tilsier at alt arbeid med denne gruppen krever stort behov for stabilitet og etablering av trygge bo- og omsorgstiltak.

- Enslige mindreårige er en de mest sårbare flyktninggruppene. De har sannsynligvis ikke har hatt mulighet å velge bort en flyktningsituasjon i Norge, uavhengig av motivet bak flukten. Enslige mindreårige er barn som blir integrert i norske samfunnet. De knytter seg til Norge og sitt lokalmiljø. Å bryte et etablert forhold til samfunnet de er blitt en del av vil være i strid med barnets beste og dets rettigheter. Innføring av midlertidig opphold vil skape en ustabil og utrygg situasjon for enslige mindreårige. Rådmannen fraråder på det sterkeste innføring av en slik regel, heter det i forslaget til formannskapet.

Glad for linjen

- Midlertidighet setter «livet på vent», vil virke negativt på integreringen og ikke minst tilhørigheten til det norske samfunnet. Endringen vil også skape en ny og mer utfordrende situasjon for det kommunale integreringsapparatet, skriver rådmannen.

Varaordfører Hilde Opoku (MDG) sier hun er glad for at rådmannen legger opp til en kritisk linje rundt mindreårige asylsøkere. Bare SV og MDG sto utenfor asylforliket i Stortinget.

- Det er bra at rådmannen legger seg på en mildere linje enn i forslaget som nå er sendt ut. Trondheim har en lang tradisjon for å være rause overfor mennesker i nød. Jeg håper de andre politiske partiene i formannskapet følger opp denne tradisjonene, og stiller seg bak rådmannens kritiske linje når det gjelder de enslige asylsøkerne, sier Opoku.