Stiftelsen Kristian Gerhard Jebsen og Det medisinske fakultet ved NTNU har gått sammen og stifter et nytt senter for medisinsk forskning. K.G. Jebsen-senteret skal blant annet bidra med kunnskap til utviklingen av nye medisiner

- En bedre forståelse av hvorfor vi blir syke og hvorfor vi holder oss friske kan gi økt presisjon i behandling og forebygging av sykdom, sier Kristian Hveem, professor ved institutt for samfunnsmedisin.

I en pressemelding fra Det medisinske fakultet ved NTNU opplyses det at senteret skal ledes av Hveem og at hovedfokuset vil være å bidra til å øke forståelsen for mekanismene bak sykdom og helse gjennom å studere genetiske variasjoner på befolkningsnivå. Senteret vil bruke informasjon fra Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT) sammen med informasjon fra lokale og nasjonale helseregistre.

- Koblingen mellom store befolkningsdata og gode sykdomsregistre som muliggjøres ved HUNT-data er en unik mulighet. Dette gjør oss i stand til å høste spennende medisinsk kunnskap, sier Hveem.

Senteret er tenkt åpnet 1. juli 2016 og planlegger å koordinere studier på mer enn 50 ulike sykdommer. Flere ledende miljøer innen epidemiologi, bioinformatikk, biostatistikk og systembiologi vil samles under ett tak. Hveem har tidligere ledet et team av forskere som fant et gen som beskyttet mot hjerteinfarkt.

- Vi er på jakt etter gunstige mutasjoner. Gener som kan være med å beskytte mot sykdom. Dette fant vi da vi så på gener knyttet til hjerteinfarkt, og det er dette vi skal gjøre ved det nye senteret.

Det nye K.G. Jebsen-senteret blir liggende ved Det medisinske fakultet ved NTNU og er finansiert av Stiftelsen K.G. Jebsen, Det medisinske fakultet ved NTNU og Samarbeidsorganet mellom Helse Midt-Norge RHF og NTNU.