- Bankene vil selvfølgelig selge, og de tjener på at du kjøper et produkt av dem. Men det er helt meningsløst å tilby noen i 20-årene et produkt for sparing til pensjon, sier daglig leder i det uavhengige økonomiske rådet Pengedoktoren, Agnes Bergo.

Les også: Gode råd for å få bedre råd

Bli kvitt gjeld

Bergo mener at alle under 40 år bør fokusere på å nedbetale gjeld, fremfor å investere i fond eller spare på konto.

- Gjeld skal du ha respekt for. Det binder deg på hender og føtter. Å nedbetale gjeld gir fleksibilitet og handlefrihet. I tillegg er det den desidert beste formen for pensjonssparing, sier Bergo.

Les også: Vi bruker mindre og sparer mer

Banken vil gjøre begge deler

Forbrukerøkonom i Sparebank 1, Magne Gundersen, sier man i større grad enn før er avhengig av å leve på egne personsparinger, og at jo tidligere man begynner å spare, desto bedre. Han mener i tillegg at folk har råd til å spare på flere plattformer.

- Jeg er enig i at vi skal betale ned på gjeld, men det er bra å gjøre flere ting. Du bør også ha penger i banken eller investere i aksjefond. Det handler om å spre risikoen, sier Gundersen.

Les også: Du har vel to månedslønner stående til uforutsette utgifter?

- Hvis boligprisene faller?

I Danske Bank er de av samme oppfatning som Gundersen.

- Sparing i egen bolig er den største spareformen og nedbetaler du boliglånet, får du en høyere egenkapitalandel. Men, hvor sårbar er du hvis boligprisene faller og egenkapitalen i bolig reduseres med 20-30% rett før du går av med pensjon?, spør forbrukerøkonon i Danske Bank, Maria Setsaas.

Bergo mener dette har lite å si.

- Du blir overhodet ikke sårbar ved å nedbetale gjeld. Tvert imot. Uten gjeld har du full fleksibilitet og full handlefrihet. Det er de med høy gjeld som blir sårbare, sier Bergo.

BSU

Nytt fra og med 2016 er at det maksimale sparebeløpet for boligsparing for ungdom er justert opp fra 200.000 til 300.000. Forbrukerøkonomene anbefaler alle unge å benytte seg av dette tilbudet.

- Spar i BSU frem til du er 33. Etter det kan du begynne å spare til pensjon, sier Gundersen.

Les også: Tre gode grunner til å spare i BSU

Utnytt den lave renta

Unge og nyetablerte bør utnytte seg av det rekordlave rentenivået, mener ekspertene.

- Alle med boliglån har råd til å spare litt ekstra nå som rentene er så lave. Men ikke vær bare fornuftig. Du kan jo unne deg litt ekstra og ha det litt gøy, sier Gundersen.

Agnes Bergo i Pengedoktoren, mener nedbetaling av gjeld er den beste pensjonssparingen. Foto: Privat
Magne Gundersen er forbrukerøkonom i SpareBank 1. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
Forbrukerøkonom Maria Setsaas i Danske Bank tror det er lurt å spare på flere måter. Foto: Jonas Skybakmoen