I fjor høst sendte Jorun Giske sammen med venninnen Anne Antonsen og datteren hennes, Karin, 75 par ullsokker til flyktningleirene i Libanon. Palestinske flyktninger har bodd der i årevis og de siste årene har krigen i Syria økt tilstrømmingen enormt.

I vinter etterlyste hun garnrester for å kunne strikke mer, og responsen var stor. Så oppfordret 88-åringen flere til å henge seg på i strikkedugnaden.

Stor respons

– Mannen min har pakket ned 17 kilo med sokker som jeg tar med til Libanon nå, forteller Venke Aarethun. I dag reiser hun på nytt oppdrag for NORWAC (Norwegian Aid Committee).

– Folk har ringt til meg og Jorun. Det er pårørende som har mødre som sitter på aldershjem som har strikket. Folk har kommet innom rådhuset til meg med sokker, og vært innom Jorun og hentet garn for å strikke selv. Jeg har fått sms-er og eposter og flere strikkeforeninger har tatt kontakt. Jeg blir veldig rørt av det, sier hun.

– Jorun har rett og slett startet en strikkeaksjon for flyktninger. Det er utrolig flott av de voksne damene som gjør det, sier Aarethun og anslår at hun nå har med seg 200 sokkepar i bagasjen.

– Det er mange som blir veldig glad, det varmer både føtter og hjerte, sier hun.

Les flere intervjuer med mennesker fra Midt-Norge fra Folk-redaksjonen her

«Min helt!»

Hjemme i leiligheten i Ila strikker Jorun Giske ufortrødent videre, med mål om å sende med enda flere par når Aarethun på nytt reiser til Libanon i mai.

Mange har delt saken om 88-åringen på Facebook. Blant dem er nevøen Trond Giskes kjæreste, Haddy N'jie.

«Min helt! Tante Jorunn strikket 75 par sokker til dem som trenger det mest. Nå trenger hun flere strikkeglade før vinteren kommer til Libanon. Sånn vil jeg bli når jeg er 88!», skrev N'jie til sine følgere på Facebook.

Innimellom all sokkestrikkingen har Giske også strikket babyklær til nevøen og Haddy N'Jies kommende baby

Venke Aarethun (til venstre) leverte mengder med garn til Jorun Giske nylig. Mange ville bidra med garnrester de ikke lenger hadde bruk for, og nå har også mange bidratt med ferdigstrikkede sokker til flyktningbarna i Libanon. Foto: Terje Svaan