- Vi ønsker å kaste minst mulig mat, og dette er en fin måte å gjøre det på, sier assisterende daglig leder ved Mormors Stue, Tina Hovelsen.

Kafeen blir dermed den første i Trondheim til å ta i bruk den nyutviklede appen «Too good to go», som ble grunnlagt i Danmark i fjor.

Les også: Nå kan du kjøpe «snål frukt» for en billig peng

Billige boller og brød

- Vi har nettopp inngått avtalen, så nå venter vi på å få utlevert miljøvennlige poser som skal fylles opp med overskuddet av boller og brød. Disse skal selges for 30 kroner per. pose. Vi håper å komme i gang i løpet av nærmeste fremtid, sier Hovelsen.

Mormors Stue vil nå få profitt på varer som vanligvis hadde gått i søpla.

Startet i Danmark

Konseptet går ut på at spisesteder tilbyr dagens overskuddsmat til en billig penge. Brukerne bestiller og betaler via appen eller nettsiden, og møter opp på resturanten før stengetid.

- Tanken er at det skal være så enkelt som mulig for restaurantene. Det er vanskelig å beregne akkurat hvor mye svinn som blir igjen hver dag, men dette får brukerne beskjed om på våre nettsider. Tilbudet blir for en annen kundegruppe enn de som vanligvis går på spisesteder, sier Sophie Wiik i Too good to go.

Les også: Syv tips til hvordan du kan spise mer klimavennlig

Vokser i Norge

Appen og nettsiden ble lansert i Norge for litt over en måned siden. Så langt har det vært en suksess.

- Det har gått veldig fort. Nå har vi fått med oss restauranter og kafeer i Bodø, Stavanger og Oslo. Denne uken starter vi også opp virksomheten med Kafé Kaos i Orkanger, sier Wiik.

Kafé Kaos blir den første i Midt-Norge som tar i bruk appen. Førstkommende torsdag får du kjøpt overskuddsmat fra kafeen på Amfi i Orkanger.

Les også: - Frykter prisdumping fører til økt kasting av mat

- Alle burde gjort dette

Trine Loktu er ofte innom Mormors. Hun synes det er topp at kafeen tar i bruk det nye konseptet. Selv er hun overrasket over at ingen har tenkt på dette før nå.

- Det er jo helt topp. Jeg synes at alle burde gjort dette. Det er jo helt tullete at restauranter og kafeer skal kaste all maten de har til overs. Det er jo mange som ikke har råd til å gå på kafe også, sier Loktu.

- Hva synes du om prisen da?

- Jeg synes faktisk 30 kroner er litt for dyrt. De skal jo kaste maten uansett. 10 kroner hadde vært nok. Så kan folk gi det bort til uteliggere eller folk som ikke har mat, sier Loktu.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

Mormors Stuer blir den første i Trondheim som tar i bruk appen som skal forhindre kasting av mat. Tina Hovelsen (t.h) ser frem til komme i gang med opplegget. Foto: Mari Svenning