Den økonomiske situasjonen til studentmediene er for øyeblikket svært uklar. En eier vil ut, og en eier vil ikke betale den årlige eierstøtten på flere hundre tusen kroner.

Under Dusken, Studentradioen Radio Revolt, Student-TV, utelivsguiden Barteguiden og iBok.no er alle deler av Studentmediene i Trondheim AS. Selskapet er eid av Studentsamskipnaden i Trondheim og Studentersamfundet i Trondhjem. De eier hver sin halvpart og har også bidratt med en årlig driftsstøtte på til sammen en million kroner.

Usikker økonomi

Nå vil begge eierne ha forandring. Studentersamfundet vil fortsette som eier, men har fra nyttår kuttet den årlige støtten som var på 400 000 kroner. Studentsamskipnaden derimot har varslet at de ønsker å fortsette med de årlige tilskuddene, men ønsker å selge eierdelen sin. Studentmediene håper å få Adresseavisen som ny eier, skriver Universitetsavisa.

- For oss er det et sterkt ønske å få inn Adresseavisen som eier, sier Vilde Coward, styreleder for Studentmediene i Trondheim AS.

- Adresseavisen er stor, stabil og driver profesjonelt. Mediehuset har en enormt stor faglig tyngde som vil være bra for oss. Samtidig er studentmediene en stor rekrutteringsbase for Adressa, sier styrelederen og minner om at mange av mediehusets journalister har bakgrunn fra studentmediene. I tillegg er hun overbevist om at Adressa vil tjene på et nærmere samarbeid med studentmediene.

Ønsker tre eiere

- Adressa har alltid hatt et problem med å nå studentleserne. Jeg tror begge parter vil nyte godt av et samarbeid, sier Coward. Aller helst ønsker hun at aksjene i selskapet blir fordelt på tre: Studentersamfundet, Samskipnaden og Adressa. Prislappen på aksjeposten hun ønsker at Adressa skal kjøpe, blir da på i underkant av 50 000 kroner, men hun understreker at studentmediene ønsker seg en forpliktende eier som også vil bidra med årlige driftstilskudd på flere hundre tusen kroner.

Det har tidligere vært diskutert om Under Dusken må legge ned papirutgaven sin på grunn av manglende støtte. Selskapet har vært i diskusjon med NTNU om pengestøtte. NTNU har tidligere stilt som krav for støtte at papirutgaven må legges ned. Dette er ikke en aktuell problemstilling nå, sier Vilde Coward.

- Nå er det viktigste for oss å finne eiere. Pengestøtte blir neste spørsmål, sier hun.

NTNU tramper taktløst over frivilligheten, skriver redaktør martin Gundersen i dette innlegget.

Papirutgaven av Under Dusken er like viktig for det frivillige studentmiljøet i Trondheim som Adresseavisen er for Trondheim, skriver Gøril Forbord i dette innlegget.

- Viktig med studentmedier

I Adresseavisen bekrefter sjefredaktør Tor Olav Mørseth at det har vært kontakt mellom mediehuset og studentmediene.

- Men vi har ikke konkludert ennå, sier Mørseth.

- For oss er det viktig at studentmediene i Trondheim består. Det er viktig at studentene har egne mediekanaler, og det er viktig for rekruttering til bransjen. Vi håper det er mulig å få til en løsning, sier sjefredaktøren som ikke vil forskuttere hva Adresseavisen kommer til å gjøre.

Frir til Adressa: Styreleder Vilde Coward i Studentmediene ønsker seg Adressa som eier. Foto: privat