I desember 2013 iverksatte Kripos en landsomfattende aksjon - «Operasjon share» - mot personer som hadde drevet med fildeling av overgrepsbilder og -filmer på internett. I Sør-Trøndelag ble tre personer siktet, mens i Nord-Trøndelag ble en mann tatt. Etter denne innledende fasen startet Sør-Trøndelag politidistrikt etterforskning mot flere personer i samme sakskompleks, noe som førte til siktelser mot minst 13 trøndere og 13 domfellelser. Her er noen av sakene Adresseavisen har skrevet i forbindelse med disse dommene:

Lastet ned bilder av barn ned i femårsalderen

Delte filmer med seksuelle overgrep mot to-åringer

Trondhjemmer dømt for deling av filmer med overgrep mot barn

Delte filmer med overgrep mot femåringer

446 overgrepsfilmer beslaglagt

Alle disse sakene gikk som tilståelsesdommer, bortsett fra rettssaken mot 48-åringen - den 14. dommen i etterkant av «Operasjon share». Han ble dømt av Sør-Trøndelag tingrett på tirsdag i en vanlig meddomsrettssak.

Mannen var tiltalt for å ha gjort planmessige søk etter overgrepsmateriale mot barn i perioden 2011 til 2014, for å ha lastet ned og delt overgrepsfilmer natt til søndag 1. september 2013 samt for å ha vært i besittelse av 150 329 overgrepsbilder samt 446 overgrepsfilmer på en total lengde på 131 timer 25. februar 2014. Det var da politiet slo til og beslagla mannens datautstyr.

I retten erkjente ikke 48-åringen straffskyld for å ha gjort planmessige søk, men innrømte å ha lastet ned overgrepsmaterialet 1. september 2013. Han erkjente også delvis straffskyld for besittelse av overgrepsmateriale.

- Svært datakyndig

Sør-Trøndelag tingrett finner det bevist at 48-åringen har foretatt jevnlige og systematiske søk etter overgrepsbilder, og viser i dommen til mannens egen forklaring. Han fortalte i retten at han er svært datakyndig og at han i den aktuelle perioden «har foretatt jevnlige og systematiske søk etter erotisk materiale av barn i alderen 10-15 år», heter det i rettsavgjørelsen.

Tingretten viser også til at politiets undersøkelse av mannens datautstyr avdekket at han hadde brukt søkeord som er svært typiske ved søk etter overgrepsbilder. En spesialetterforsker forklarte i retten at 48-åringen blant annet benyttet en forkortelse for ordet «før-tenåring hardporno» (oversatt fra engelsk til norsk av retten journ.anm.).

På tiltaltes datamaskin ble det også funnet spor etter et fildelingsprogram. I tilknytning til dette ble det oppdaget 25 filer med overgrepsfilmer. Den totale spilletiden på disse var tre timer og 40 minutter. Retten finner det bevist at mannen har delt innholdet med andre brukere av samme fildelingsnettverk.

- Overgrep mot spedbarn

I sin straffutmåling viser tingretten til at selv om 48-åringen ikke har betalt for overgrepsmaterialet, bidrar hans handlinger til at markedet opprettholdes. «Det er derfor nødvendig at retten sender klare signaler om at denne typen opptreden er uakseptabel», heter det i dommen. Mannen dømmes derfor til fengsel i ett år og seks måneder, hvorav fire måneder gjøres betinget.

Det er skjerpende for straffen at saken «dreier seg om en enorm mengde materiale» samt at flere av overgrepene er meget grove. Blant annet er det snakk om materiale som dokumenterer overgrep mot spedbarn. Hoveddelen av beslaget dreier seg om barn fra tiårsalder og oppover, går det frem av dommen.

At etterforskningen har tatt lang tid hos politiet samt at mannen ga en uforbeholden tilståelse for en av tiltalepostene, ser retten på som formildende.

Mannen dømmes til å betale 4000 kroner i saksomkostninger.