- «Kamp mot all kvinneundertrykking» er den ene hovedparolen. Det er en god gammel gjenganger som vi har hatt helt siden 70-tallet. Den andre er «Ut med rasistene, inn med feministene». Den henviser til flyktningkrisen, og at det må gjøres en bedre integreringsjobb her i Norge, sier Astri Holm i 8. mars-komiteen i Trondheim.

Fatima holder appell

Årets 8. mars-markering starter klokken 17.00 på Trondheim Torg.

- På Torget vil det bli holdt appeller, i tillegg vil det være noe underholdning. Blant annet skal Panter Tanter, Tiger Onklene, og Storslegga Trommekorps fra Norsk Sykepleierforbund bidra med innslag.

Hovedappellen i år er det Fatima Almanea fra Verdal som skal holde.

- Fatima kjenner vi blant annet fra debatten med Hans Rotmo. Hun skal snakke om hvordan det er å være ny i Norge, og da spesielt om det å være ny kvinne i Norge.

LES OGSÅ: Fatima svarer Hans Rotmo: - Jeg er verdaling på lik linje med degLES OGSÅ: Hans Rotmo angrer på formuleringen om muslimer

Håper mange tar turen

I fjor møtte nærmere 1 600 personer opp under 8. mars-markeringen. Holm håper så mange som mulig tar turen i år også.

- Hvor mange som kommer til å gå under de ulike parolene vet vi ikke. Men om det dukker opp 1 500 mennesker i løpet av markeringen blir vi veldig fornøyde, sier Holm.

Etter markeringen vil det gå et tog fra Torget via Munkegata, Dronningens gate, Jomfrugaten, Thomas Angells gate, Nordre gate, og Kongens gate. Etter toget vil markeringen fortsette på ME i Dronningens gate.

- På ME blir det blant annet diktopplesning av iranske Asieh Amini, og så skal Kristin Fridthun holde foredrag om kjønn og ukjønn, sier Holm.

Disse skal holde appeller:

Fatima Almanea, verdaling og samfunnsdebattant.

Mona Berger, hovedtillitsvalgt for FO i Trondheim kommune.

Berit Waal, Bestemødre for fred.

Markeringen av den internasjonale kvinnedagen i 2015 samlet rekordmange mennesker. Da var hovedparolen «Kamp mot all kvinneundertrykking».

Aud Steinsbekk etter å ha holdt appell under 8. mars-markeringen i 2014. Hovedparolen var da Forsvar abortloven. «Nei til reservasjonsrett» Foto: Vegard Eggen