Jesper (2,5) kan skilte med nettklikk i hundremillionerklassen.

Før påske kastet han glans over åpningen av Malviks nye kattehotell «Den høye hale».

Med høy hale inspiserte han hver krik og krok av luksushotellet. Både sin egen suite, kafeen, spiontårnet, luftegården og resepsjonsområdet. Først satt han pent i ro lenge foran hesten, som har bås rett inn fra resepsjonen. Og pent plassert ved siden av «musehullet» ga han labb til ære for fotografen. Alt for en liten håndfull godbiter. Så brummet han majestetisk på en annen katt igjennom vinduet, før han klorte en litt for innpåsliten og nysgjerrig menneskegjest og la seg til i kurvstolen slik at det ikke skulle være mulig for en rumpe å få plass. Akkurat som forventet av et kattedyr.

SE OGSÅ: Bildeserie fra katteutstilling

Du vet ikke hvem han er, sier du?

Da er du ikke en av de drøyt 37 000 som følger «Jesperpus» på Facebook. På siden sin får han mellom ett og to tusen likes på bilder av seg selv. Han har 500 000 visninger på en uke. Gjestene er fra 45 land og Jesper er tospråklig i statusfeltet. Men kattesuksessen var ikke kalkulert.

- Jeg ville fremme huskattens status ved å vise frem en katt som får lov til å være med på mye, sier matmor Aina Stormo.

Familien reiser mye rundt på skirenn, ridestevner og turer. Da er Jesper med. Slik han er med i stallen eller på skogturer hvor han gjerne svømmer når han må. Før jul ble matmor Aina Stormo bedt om å skrive en egen blogg for Jesper, som publiseres i Hamar Arbeiderblad. Da hadde hun miljøtrent Jesper og hatt facebooksiden i et par år allerede.

Matmor og manager

Filmer hvor huskatten Jesperpus tripper foran matmor Aina Stormo i skisporet har nådd bortimot hundre millioner mennesker verden over. Først var det en liten snutt av skituren hans på YouTube, så et innslag på TV2-nyhetene og så tok det helt av. Eurosport ringte og både National Geografic og Channel 4 hang seg på. Telefonen ringte fra alle kanter av verden, til alle døgnets tider. Og det skjedde over natta.

- Tv-kanaler og nettsider i England og Amerika, som har millioner av visninger, laget innslag. Det spredte seg i Europa, til Russland, Kina og Japan, flirer Aina Stormo og rister på hodet.

Store nettsteder som Buzzfeed og Mashable laget saker på Jesper. Også små nettsteder, lokalaviser og skoleelever har intervjuet matmora.

- Jeg husker ikke. Det har vært så mye, sier Aina Stormo. Jesper havnet til slutt i sofaen på God Morgen Norge tilbake på TV2, for å oppsummere suksessen.

- Jeg er heldig som har en fleksibel arbeidsgiver! For jeg må jo svare når de ringer. Og når de ringer midt på natta ... I tillegg gjør alt dette styret at forventningene øker. Jeg må oppdatere.

I tillegg skal hun leve et vanlig liv, på en gård, med barn og aktiviteter. I jobben med avlsgriser hos Norsvin får hun flekse – det vil si komme på jobb klokken fem om morgenen ...

I dyrevelferdens navn

Før Aina Stormo flyttet til Løten, bodde hun i Malvik. Og det passet fint å komme på besøk da venninnen Marit Aagaard skulle åpne kattehotellet «Den høye hale». Venninnene er begge opptatte av dyrevelferd og at katten, som tradisjonelt sett ofte «passer seg selv», skal ha daglig tilsyn og pass når matmor og -far drar vekk.

- Jeg ville bygge et sted hvor stressnivået til kattene senkes, hvor trygghet og trivsel står i fokus. Derfor har jeg valgt å ha bare 25 rom til kattegjestene og det blir til sammen 3 store luftegårder og masse rom å være på, sier Marit Aagaard, som viser oss store katterom i flere etasjer, noen med vindu, varmekabler i gulvet, andre med lekker bjørketapet, og alle med hyller, tepper, skåler og egen stemning. Utenfor henger skilt til navn og kurv til personlige eiendeler og hver sin lille lykt. På dagtid står dørene til rommene åpne og de får bevege seg fritt på fellesarealene.

- Men det er ikke bare at kattene skal ha det bra. Min jobb blir også å vise eierne at kattene koser seg her, slik at de er trygge på det og kan slappe av på ferie, sier Marit Aagaard.

I resepsjonen er det både stall til to hester, skifergulv, plass til å sette seg ned ta en kopp kaffe og en prat.

Når Jesper faller til ro

- Dette gjør jeg med kjærlighet og for å hjelpe folk, sier Marit Aagaard. Etter 17 år som flyvertinne har hun landet på et lite småbruk med to hester og fem katter. Jeg koser meg veldig her, sier hun og viser rundt i låven fra 1810. Hun har revet og restaurert den i dialog med riksantikvaren. Tømmer og gamle vinduer er resirkulert og gjenbrukt. Interiøret er smakfullt sammensatt av gamle ting med karakter, som er handlet på loppemarkeder og hos brukthandlere, kombinert med lekre tapeter. Det hele er toppet med lamper og detaljer. Assosiasjoner til både luksuriøs dukkestue og interiørbutikk kommer naturlig og det er ikke overraskende at hun allerede har avtale med et interiørblad for reportasje.

- Jeg har fått masse hjelp av fagfolk, venner og ikke minst samboeren, sier Aagård.

Med beskjedne malingsklatter i håret og en nysydd flenge i hånda er hun likevel like gjennomført som den drømmen av et kattehotell hun har satt sammen. Hotellet hadde misunnelsesverdige ventelister allerede før åpningen. Nå har påskegjestene har flyttet inn, og Marit går spent i gang med drift etter en intens anleggsperiode.

- Neste sesongtopp er røddagene i mai. Jeg er så spent og gleder meg veldig til å ta imot kattene og eierne, sier hun og skryter uhemmet av at selveste Jesper har ikke bare godkjent forholdene, men også prestert det mange katter strever med i nye omgivelser: Han falt til ro.

Det er flere mus som kommer til orde nede langs gulvlistene i kattehotellet. Foto: Terje Svaan, Adresseavisen