Lite er mer stressende enn å oppdage at passet ditt har gått ut på dato like før du skal ut å reise, og mange sverger til såkalte nødpass når de havner i tidsklemma før man skal utenlands. Selv om det er en kostbar affære, blir det av og til den eneste løsningen for enkelte.

Men snart innføres nye regler ved Sentrum politistasjon i Trondheim og på Værnes, som gjør at du kanskje bør sjekke passet en ekstra gang i god tid før du skal ut på tur.

Skjerper regelverket

- Ved Sentrum politistasjon vil det fra 1. april kun utstedes nødpass i passekspedisjonenes åpningstid, forteller seksjonsleder ved Trøndelag politidistrikt, Siw Hind.

Les også: Politiet: - Glem nødpass på Værnes

Årsaken er ifølge politiet at rutiner og regelverk for bruk av ID-dokumenter skjerpes inn, og det har derfor vært behov for å gjøre endringer også i utstedelsen av nødpass.

60 så langt i år

Krimvakta i Trondheim har så langt i år utstedt omkring 60 nødpass til personer. Sommerhalvåret er likevel den tida politiet opplever mest pågang. Fra 1. april til 15. august i fjor var tallet oppe i 220.

Les også: Derfor må du vise boardingkort på taxfree

- Det er beklagelig at dette går ut over våre kunder, men dette anses som et nødvendig tiltak. Vi oppfordrer derfor folk til å sjekke passet sitt nå, og bestille time for kjøp av nytt pass i god tid før de skal ut på reise. Gjør du ikke det, må det påregnes ventetid, forklarer Hind.

Fjerner nattilbudet på Værnes

I tillegg til innstramminger ved Sentrum politistasjon, vil det også på Værnes bli knepet inn på utstedingen av nødpass. Og oppdager du at passet ikke lenger er gyldig når du kommer til flyplassen, vil ikke politiet lenger garantere at du kan få hjelp hos dem.

På nattestid vil tilbudet ifølge politiet falle helt bort, mens det på dagtid vil være avhengig av at kvalifisert personell er til stede.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.

Det er pass av denne typen, som kun er gyldig for én enkelt reise, det er snakk om. Foto: FRANK CADAMARTERI