Adresseavisen har vært ute for å sjekke hva som har gjemt seg av rask under snøen, og hva folk synes om at folk kaster snusposer og annet rask på fortauet og ikke i søpla.

- Vi feier og rydder fortauet flere ganger i løpet av året. Folk kaster fra seg både sigarettsneiper og snusposer, sier Svein Ole Heimstad.

Heimstad er i gang med å feie fortauet utenfor leiligheten sin når Adresseavisen kommer.

- Jeg synes ikke noe særlig om at folk kaster fra seg snusen sin på fortauet. Det hadde blitt mindre jobb for oss som bor her om folk hadde brukt søppelkassene, sier Heimstad

Mye snus på fortauet

Nå som snø og is har smeltet dukker det opp ekstra mye rask forteller Heimstad.

- Hadde jeg telt alle snusposene jeg finner hadde det nok blitt godt over tusen stykker, bare på dette lille området jeg feier nå.

Selv om det dukker opp ekstra mye nå som snøen har smeltet, forteller Heimstad at det også er mye rask ellers på året.

- Posesnus forsvinner ikke

- Før rant snusen bare bort når regnet kom. Nå som mye av snusen kommer i poser forsvinner den ikke med regnet og da må vi i bydriften plukke den opp, sier konsulent i Trondheim bydrift Merete Mauland.

Mauland forteller at det ikke bare er snus som kastes på fortauet, men også sigarettsneiper og annet søppel.

- Sjåførene som kjører feiebilene forteller at det er en del rask langs fortauene, spesielt etter helgene blir det mye søppel som må feies opp.

- Burde vært flere søppelbøtter

Birte Faanes er ute og går tur med barnebarnet og datteren langs Solsiden. Hun synes det er mye søppel langs fortauene i Trondheim.

- At folk kaster snus og annet søppel på fortauet synes jeg ikke noe om. Det er ikke noe fint å se alt rasket som ligger langs fortauskanten.

Faanes tror noe av grunnen til at det er mange som kaster søppel på fortauet er at det er for få søppelkasser i sentrum.

- Jeg skulle ønske at det var flere søppelkasser plassert rundt omkring i byen. Vi var ute med hunden i går, da vi skulle kaste en hundepose var det vanskelig å finne en søppelkasse.

Koster hver dag

Sebastian Bragstad jobber på Sot på Solsiden. Han forteller at folk er flinke til å kaste rasket sitt utenfor søppelbøttene.

- Vi må koste gangveien utenfor restauranten her hver dag. Det er altfor mange som ikke benytter seg av søppelkassene og sigarettkassene.

Bragstad ser snusposer og sigarettsneiper i hele sentrum, men tror nok det er ekstra mye på Solsiden.

- Det er stor trafikk her, mange mennesker som går forbi. Det er nok kanskje derfor det er så mye akkurat her, men jeg ser det andre steder i byen også.

Bragstad mener det ikke burde være så altfor vanskelig å benytte seg av de utplasserte søppelkassene.

- Jeg synes slettes ikke noe om at folk kaster søppel på gaten. Søppelen bør kastes i de søppelbøttene som finnes, ikke noe annet sted.

LES OGSÅ: Feiebilene har startet arbeidet med å fjerne strøsanda som ble brukt i vinter

Slik ligger snusposene langs fortauene i Trondheim sentrum. Foto: Jens Petter Søraa
Birte Faanes (til venstre) synes det er mye søppel i gatene i Trondheim. Guro Størdal (i midten) og Anne Helene Faanes Henriksen sier seg enig i det. Foto: Jens Petter Søraa
Sebastian Bragstad må feie området utenfor Sot for snus og annet rask hver dag. Foto: Jens Petter Søraa