Søndag formiddag var Charlottenlund speidergruppe, 10. Trondheim speidergruppe, Kattem speidergruppe og Vikhamar speidergruppe samlet på gården Stykket som ligger i Bymarka på veien mellom Lian restaurant og Grønlia.

Se video av huggormbesøket til speidergruppene i videoplayeren

- Gummislange?

På vei til flaggheis ble det plutselig oppstandelse i speidertroppene.

- Det var noen speidere som så huggormen først. Men det var noen ledere som trodde det var en gummislange, og at det hele var en spøk. Men så rørte den på seg, forteller Bente Seljestokken, gruppeleder i Charlottenlund speidergruppe.

Nesten 80 speidere og ledere var samlet til ei helg med forberedelser til kretskonkurransen i speiding, som igjen er uttak til norgesmesterskapet. Innimellom førstehjelp, knuter og andre praktiske øvelser fikk mange ungdommer se et ganske sjeldent syn.

- Huggormen følte seg nok utilpass med så mange mennesker. Den hveste og syntes nok det var for kaldt for solslikking. Den var veldig langsom, men kom seg etter hvert i sikkerhet i hula si, forteller hun.

- Ekkelt

Hun synes det var en flott naturopplevelse, mens enkelte andre synes naturen ble litt vel nærgående.

- Noen synes nok det var ekkelt og fortet seg forbi, mens andre stoppet opp, filmet og tok bilder. Huggormen følte seg nok litt truet, fordi det ble en del tramping i snøen rundt bolet, forteller Seljestokken.

Selv synes hun at huggormen så ganske sulten ut. Den var tynn i halepartiet.

- Den var veldig på vakt selv om den var treg. Det var en deilig morgen, så det var ikke så rart at den tittet frem fra steinura, mener hun.

Telte 15 stykker

Stykket er en gård som består av hovedhus og kårstue, og som ble kjøpt av Sør-Trøndelag speiderkrets i 2003. I sommer var Melhus speidergruppe, 10. Trondheim speidergruppe, Kattem speidergruppe og Charlottenlund speidergruppe på leir ved Stykket i Bymarka.

- Da så vi ingenting til huggorm, men det var enormt mye mygg, forteller Seljestokken.

Huggormekspert og førsteamanuensis Dag Dolmen ved NTNU Vitenskapsmuseet bekrefter at videoen til Seljestokken viser en huggorm.

- Vi var ute i Bymarka og telte huggorm på søndag selv, og da fant vi 15 stykker. De lå ikke så veldig langt unna hverandre, sier han.

- Støle på våren

Holmen ønsker ikke å gå innpå hvor i Bymarka huggormene ble funnet.

- Denne huggormen på videoen får samme temperatur som snøen, og da får han problemer med å bevege seg raskt. Vi kunne lett plukke opp huggormer som lå i skråningene uten at de gjorde noe forsøk på å hugge, men det var to av dem som var såpass oppvarmet at de hugget gjentakende ganger, forteller Dolmen.

- De er gjerne støle og stive på vårparten. Det er fremdeles tidlig, og snøen ligger tykk i Bymarka. Men enkelte steder blir det tidligere bart, og huggormen merker godt at det blir varmere når de ligger på overvintringsplassen sin, forklarer han.

- Se deg godt om

Da kryper huggormen opp og ut av bolet sitt. Dolmen forteller at Stykket er et typisk huggormsted, og at det ikke er uvanlig at man møter på det sikre vårtegnet i området der.

- Vi var også ut og telte huggormer forrige mandag. Da telte vi tre stykker, men værforholdene var ikke like gode, sier han.

I fjor ble den første huggormen observert allerede rundt 3. eller 4. mars. Da kom våren tidligere enn i år.

- På steder hvor folk setter seg ned og soler seg, der er sannsynligheten størst for at huggormen finnes. De liker å overvintre på steder hvor de blir raskt varmt, så man bør se seg godt om før man setter seg ned i lyngen, sier han.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

Bente Seljestokken og flere speidere fikk nærkontakt med en huggorm i Bymarka i helga. Foto: privat
Huggormen var tydelig ikke spesielt klar for å være sosial da han krøp ut av bolet sitt og møtte 80 speidere på tur. Foto: privat