– Jeg var meget overrasket over å få besøk av rev i min egen hage på Tyholt, sier Mette Graffer.

Hun så naboen ta bilder, og så reven spankulere tvers over egen plen litt før klokken åtte tirsdag morgen.

Stoppet forbipasserende

Graffer sier reven hoppet over til naboen og la seg ned. Der speidet den utover i flere minutter, helt klar over at mennesker sto og så på den.

Graffer stoppet flere forbipasserende for å peke ut reven, som lå der først i hennes egen, så i naboens hage.

– Det var veldig spesielt å komme så tett på rødreven, og at den var så lite sky. Den lå der mens masse folk gikk forbi. Dette er en sånn ting som redder dagen. Det var så morsomt, sier Graffer.

Les også: Dumpet skutt rev i veikanten

Mye dyr i bybildet

Nina E. Eide, seniorforsker ved Norsk institutt for naturforskning (NINA) i Trondheim, sier det er mye dyr i bybildet i Trondheim.

– Det er mye dyr i de fleste byer, også i Trondheim. Her har vi mest småfugl og mus. Jeg vet ikke om det er så mye rotter. Blant rovdyrene er det mest grevling, pinnsvin og rødrev, sier Eide.

Les mer: Julie fikk uglebesøk på verandaen på Solsiden

Uvanlig nærgående

Seniorforskeren sier rødrev vanligvis er meget menneskesky, og trekker seg unna når den oppdager folk.

– Når reven blir oppmerksom på folk i nærheten, pleier den ikke å legge seg ned. Normalt lusker den bort med en gang. Kanskje er denne reven ikke helt frisk, spør Eide.

Vet lite om rødrev i Norge

Ifølge Eide, er det generelt forsket lite på rødrev i Norge, enten det dreier seg om rev i kulturlandskap, skog, på fjellet eller i byene.

– I London og Oxford er det forsket på byrever. Studier der viser høy tetthet av rødrev midt i byen. De har funnet sin egen matnisje med søppel, og har sine egne territorier i byen, sier Eide.

Hun tror man vil kunne se mye dyreliv om man setter opp viltkamera i Trondheim.

Se video: Mikkel Rev var kresen da han skulle spise på verandaen til familien Wahl

Oppfordrer å gå borttil

Dyr er utsatte i trafikken, og kan bli skadet eller syke. Eide oppfordrer folk til å gå borttil dyr for å se om de kan være syke eller skadede.

– Rev er ikke farlig. Dyr trekker seg vanligvis unna når de er friske. Jeg vil oppfordre folk til å melde fra til viltmyndigheter om de finner dyr som er skadede, sier Eide.

Hun sier at folk må nyte det når de ser byfaunaen på nært hold.

– Det er jo litt eksotisk når man ser det selv. Det er meget spesielt med rev som er så lite menneskesky, sier Nina E. Eide.

Les også: Da måkeungen satt fast i gjerdet rykket brannvesenet ut med sitt beste mannskap