Ifølge NTB skal midlertidige og begrensede tillatelser til enslige mindreårige asylsøkere bare gjelde der grunnlaget for opphold er at søkeren vil være uten forsvarlig omsorg ved retur. Barn som fyller vilkårene for beskyttelse av andre grunner vil få en ordinær oppholdstillatelse.

Til tross for små justeringer reagerer Redd Barna på at innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) i all hovedsak opprettholder det kontroversielle forslaget om å gi alle enslige mindreårige asylsøkere midlertidig opphold til de er 18 år.

LES OGSÅ: - Dette blir meget strengt i europeisk sammenheng

- Vi har jobbet med enslige mindreårige asylsøkere i mange år, og vi vet hva midlertidig opphold gjør med dem, sier Inger Elisabeth Einan, Regionleder Region Midt i Redd Barna til Adresseavisen.

Ikke integrert

En av konsekvensene er blant annet at de ikke blir integrert i samfunnet mens de er her.

- De kommer ikke i gang med livet sitt. De sliter med motivasjonen for å lære seg norsk, gå på skole, og tilpasse seg det norske samfunnet når de likevel skal sendes ut når de blir 18 år, sier Einan.

Hun poengterer også at midlertidig opphold i tillegg gir barna færre rettigheter i samfunnet.

- Det gir dem en svak rettssikkerhet og det er en umulig livssituasjon for barn, sier hun.

Eian viser til en rapport Redd Barna ga ut for få år siden «Hallo Norge, her er jeg». Der uttrykker barna frustrasjon over den vanskelige ventetiden. De vet de blir sendt tilbake, men til hva?

- Det er akkurat denne problematikken dokumentarist Margreth Olin viser i filmen «De andre» som blir vist på Stjørdal tirsdag kveld, i anledning Redd Barna Uka 2016, sier Einan.

Gjelder også i dag

For også i dag sendes enslige mindreårige asylsøkere ut etter at de har fylt 18 år.

- I dag blir det gjort en individuell vurdering, mens det nå i hovedsak foreslås at alle skal gjennom den samme kverna. Til nå har det spesielt vært barn fra land som Afghanistan som har blitt returnert. Nå foreslår regjeringen at det kun er de barna som vil være uten forsvarlig omsorg ved retur som skal få opphold, forklarer Einan, som mener lovforslaget strider mot Den internasjonale barnekonvensjonen og Menneskerettighetene.

Redd Barna har jobbet mot eksisterende praksis i mange år.

- Vi har vært på møter med regjeringen, og svart på alle høringer. De glemmer at det er snakk om barn. Til sammenligning kan norske barn få hjelp til de er 23år, mens asyl- og flyktningbarn blir regnet som voksen når de fyller 15 år, sier regionlederen.

Dette er saken

Regjeringen la i romjulen fram 40 forslag til innstramminger i asylpolitikken.

- Forslagene var en oppfølging av asylforliket som ble inngått på Stortinget 19. november i fjor, mellom Høyre, Frp, Ap, Sp, Venstre og KrF.

- I høringsrunden ble flere av forslagene sterkt kritisert av en rekke faginstanser. Kritikere mente enkelte av forslagene brøt med Norges folkerettslige forpliktelser og FNs flyktningkonvensjon.

- Regjeringen la fram sitt reviderte forslag til asylinnstramminger tirsdag. Regjeringen kommer også med en stortingsmelding om integrering i løpet av våren. (©NTB)