Det var tirsdag at en norsk mann ble pågrepet, og siktet for hallikvirksomhet.

Kjennelsen fra Sør-Trøndelag tingrett er unntatt offentlighet, men politiadvokat Rikhard Haugen Lyng opplyser at den halliksiktede er fengslet i fire uker. Han vil få brev- og besøksforbud i hele perioden. Mannen må også sitte fullstendig isolert i to av de fire ukene.

- Han er siktet for overtredelse av straffelovens paragraf 315 som gjelder hallikvirksomhet og formidling av andres prostitusjon, forteller Haugen Lyng til Adresseavisen.

- Erkjenner ikke straffskyld

Haugen Lyng ønsker å holde kortene tett til brystet på grunn av at politiet er inne i en tidlig fase av etterforskningen.

- Det er tilknytninger til andre byer i Norge. Det er mange beslag som skal gjennomgås og mange vitner som skal avhøres, fortsetter han.

Fengslingsmøtet startet klokken 09.00 torsdag morgen. I olabukse og lys stripete skjorte ankom den siktede mannen fengslingssalen Tårnet. I forkant hadde forsvarer Tore Angen en kort samtale med sin klient.

Angen sier at hans klient ikke erkjenner straffskyld.

- Han ville ha godtatt én ukes varetektsfengsling slik at politiet fikk etterforsket saken, sier Angen til Adressevisen.

Mannen i 60-årene skal etter det Adresseavisen erfarer være fra Vestlandet.

Ba om lukkede dører

Politiadvokat Haugen Lyng opplyste før fengslingsmøtet at han ville begjære lukkede dører grunnet faren for bevisforspillelse.

Adresseavisen ba om ordet og argumenterte for at fengslingsmøtet burde holdes for åpne dører, men etter behandling av politiets begjæring, leste tingrettsdommer Bente Staven opp sin kjennelse, og dørene ble lukket.

- Større sak

Mens Adresseavisen satt på gangen foregikk fengslingsmøtet i litt over én time.

Onsdag uttalte Arild Hopsø, fagleder for menneskehandelgruppen ved Trøndelag politidistrikt, at det dreier seg om en sak innenfor sexhandelsmarkedet.

- Fra vårt ståsted i Trondheim kan det se ut som sak av en størrelse som vi ikke har sett før innenfor dette segmentet.

Slo til mot leilighet i Bergen

I går skrev Bergens Tidende at politiet tirsdag kveld slo til mot en leilighet i Bergen sentrum. På stedet skal politiet ha snakket om avdekking av et bordell i leiligheten, som for øyeblikket er utleid.

Onsdag ettermiddag sa Hopsø til Adresseavisen at mannen ble pågrepet i Trøndelag, og ikke i Bergen

- Men vi ønsker ikke å si hvor i Trøndelag, eller om han er hjemmehørende her, sa han.

Politiadvokat Rikhard Haugen Lyng ønsker heller ikke å kommentere hvor i Trøndelag mannen ble pågrepet.

- Eier eller leier han leiligheter i Bergen?

- Det vil jeg ikke kommentere.

- Er det avdekket sexsalg fra leilighetene?

- Det vil jeg ikke svare på.

- Er det flere som er pågrepet i saken?

- Ingen kommentar.

- Hvor stort er dette sett i lys av andre halliksaker?

- Dette er en sak av ikke ubetydelig omfang. Det er i det øvre siktet, sier han.

Nytt team

Menneskehandelgruppen ved Trøndelag politidistrikt ble opprettet ved årsskiftet. Det består av fire etterforskere samt fagleder Arild Hopsø. I tillegg er to politijurister tilknyttet gruppen.

- Vi skal jobbe i team på heltid med forebygging og etterforskning av menneskehandel. Dette er et satsingsområde for politidistriktet og det er besluttet at vi skal virke i hele Trøndelag politidistrikt, sa Hopsø da Adresseavisen omtalte oppstarten av teamet i januar.

To av de ansatte i den nye menneskehandelgruppen var tidligere etterforskere i «Pimpit». Et av deres overordnede mål var å forhindre nettopp menneskehandel. Etterforskerne har drevet oppsøkende virksomhet og har i forbindelse med arbeidet sitt avdekket mange sexkjøpssaker.I 2012 var halvparten av disse sakene i Norge avslørt i Trondheim. I fjor ble det opprettet 100 saker for ulovlig sexkjøp i Sør-Trøndelag.

- Vi vil fortsatt ha fokus på sexhandelmarkedet, men samtidig har vi et mandat som gjør at vi skal favne bredere, sa Hopsø.