Avføring fra hunder og katter er et betydelig problem i Romolslia borettslag i Trondheim. Derfor valgte styret å sende ut et brev til alle husdyreiere med beskjed om å skjerpe seg.

- Kattesituasjonen er verst. Vi får mange klager på katteholdet fordi mange slipper katten ut for å gjøre fra seg. Skiten havner i blomsterbed og sandkasser der barna leker. Slik vil vi ikke ha det, sier styreleder Øivind Juul Schjetne til Adresseavisen.

Vil fjerne katter

I infoskrivet står det blant annet at katter som går løse skal ha halsbånd hvor eier kan identifiseres. Det står også «umerkede katter kan fjernes uten videre tilbakemelding».

- Hva betyr fjerning av katter?

- Om noen fanger ei umerket katt som for eksempel har gjort fra seg foran inngangsdøra, så kan man levere den til dyrebeskyttelsen eller Falck uten noen plikt om å si fra til noen om det. Så får de som eventuelt savner katta si spørre etter den der. Det er jo ikke vårt ansvar å spore opp en eier på en umerket katt, mener Schjetne.

LES OGSÅ: Store problemer med kattekolonier

Stor frustrasjon

Han forteller om en beboer som var så frustrert over katteurin på bilen sin at han satte opp en snare i garasjen.

- Jeg fikk heldigvis avverget det. Det er ikke slik at det er fritt fram for å ta livet av katter. Jeg vil advare mot å begå selvtekt, presiserer Schjetne.

Lovstridig

Ifølge dyrevernsorganisasjonen NOAH er borettslagets regel om fjerning av umerkede katter lovstridig.

- Siden det ikke er lovpålagt å merke katter, må man ta som utgangspunkt at katter er eid dersom de lar seg plukke opp av tilfeldige personer. Derfor er det å fjerne katter det samme som å stjele andres husdyr. Når borettslaget oppfordrer til å «fjerne» katter uten halsbånd som holder til et sted hvor man vet at flere eier katter uten halsbånd, er dette en oppfordring til en handling som med stor sannsynlighet innebærer å stjele andres dyr, sier leder i NOAH, Siri Martinsen.

Anbefaler andre tiltak

Ifølge henne kan ikke borettslag lage egne regler som er i strid med annet lovverk.

- Trussel om «fjerning» var ikke spesielt konstruktivt fra borettslagets side. De bør heller finne andre tiltak som kan avhjelpe problemene. Tildekking av sandkasser for å unngå ekskrementer, dugnad for rengjøring og lignende, sier Martinsen.

Regelen bør fjernes

NOAH vil imidlertid skryte av at borettslaget oppfordrer til å kastrere eller sterilisere alle katter.

- Dette er et helt nødvendig tiltak for å hindre lidelse og hjemløshet for katter - og NOAH vil gi ros for at borettslaget engasjerer seg i det. Men setningen om «fjerning» av katter bør de trekke tilbake, sier Martinsen

LES OGSÅ: Frykter flere katter er stjålet

Straffbart

Politiets dyrekrimgruppe i Trøndelag bekrefter at fjerning av katter slik det er beskrevet i borettslagets informasjonsskriv er et lovbrudd.

- Det vil være en såkalt besittelseskrenkelse som kan straffes med bøter. Uavhengig om katten er merket eller ikke kan du ikke bare ta en annens eiendom. En katt regnes i juridisk forstand som løsøre, forklarer politiadvokat Tina Marielle Værnes.

Uheldig formulering

Etter flere tilbakemeldinger fra beboere innrømmer borettslagets styreleder at formuleringen om fjerning av katter kom uheldig ut.

- Vi  i styret diskuterte denne formuleringen før vi sendte ut skrivet. Vi valgte å la den stå for å understreke alvoret. At det er denne formuleringen som nå kommer i fokus er uheldig, men vi innser samtidig at den ikke var en innertier, sier Øivind Juul Schjetne.

At dyrevernorganisasjonen NOAH og politiet sier kattefjerning er ulovlig og straffbart mener han er å bringe saken ut av proporsjoner.

- Det har aldri vært intensjonen i denne formuleringen at det skal skapes en jakt på katter eller på noen annen måte påføre katter ubehag. Men vi mener det er bedre for alle parter, også for katten, at den blir tatt med til noen som kan ta vare på den. Jeg liker katter godt jeg, men når tilsynelatende eierløse katter oversvømmer området må vi gjøre noe med det, avslutter styrelederen.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

Flere beboere i Romolslia har reagert på skrivet der borettslaget forbeholder seg retten til å fjerne umerkede katter. Foto: Skjermdump
Styreleder i Romolslia borettslag, Øivind Juul Schjetne, presiserer at det ikke er meningen at folk skal avlive katter. Foto: Vegard Eggen
Leder i NOAH, Siri Martinsen, mener Romolslia borettslag oppfordrer til stjeling av katter og kaller regelen lovstridig. Foto: BENTE ISEFJÆR/NOAH
Ifølge politiadvokat Tina Marielle Værnes er fjerning av katter straffbart. Foto: Kristine Lindebø