De siste dagene er det stjålet mange sykler i Trondheim, særlig i området rundt Elgeseter gate og Holtermannsveien. Det er blant annet offroadsykler av merkene GT, Scott, Merida og Nakamura som har fristet tyvene.

- Det har forsvunnet mange sykler fra samme område på kort tid. Det har skjedd på natten, og syklene som er stjålet har stått ute med enkle låser som er klippet. Vi følger med på sykkelanmeldelsene, og ser en oppsving den siste tiden, sier politibetjent Øyvind Jørgensen ved Trøndelag politidistrikt.

23 tyverier registrert

Bare mandag og tirsdag denne uken registrerte politiet 23 sykkeltyverier i Trondheim.

- 4. og 5. april registrerte vi til sammenligning sju tyverier. Det er altså over en dobling på to uker, sier Jørgensen, som jobber som etterforsker ved MVK-teamet ved politidistriktet.

MVK er forkortelsen for mobile vinningskriminelle, og nettopp kriminalitet begått av tilreisende, utenlandske vinningsforbrytere er teamets hovedfokus å avdekke og forebygge.

Ber folk være oppmerksomme på mulige depot

I fjor oppklarte de tre sykkeltyveri-saker, hvor totalt sju rumenere ble dømt i Sør-Trøndelag tingrett. Også i forbindelse med disse sakene så teamet et oppsving i antall sykkeltyverier på forhånd. I tillegg avdekket etterforskerne at det ble mellomlagret sykler i depot, før rumenerne trolig hadde til hensikt å frakte dem ut av landet.

- Vi utelukker ikke at vi også nå kan ha med mobile vinningskriminelle å gjøre, og at syklene som er stjålet ligger i et depot i Trondheim et eller annet sted. I sakene fra i fjor lå syklene gjemt ved skogsområder. Vi vil gjerne ha tips fra publikum om de kommer over noe slikt, sier Jørgensen.

Dømt for organisert kriminalitet

I fjor høst kom en turgåer over flere svartsekker ved Tempebanen i Trondheim. De viste seg å inneholde stjålne, demonterte sykler. Han varslet politiet.

To rumenere (35) ble 12. oktober pågrepet rett ved depotet, i en skråning ved Nidelva rett nord for Tempe-banen. Den siste rumeneren (27) ble pågrepet i en bil kort tid etter. Mennene ble i november i fjor dømt for å ha begått organisert kriminalitet i Sør-Trøndelag tingrett. 27-åringen, som innrømmet forholdet først og som snakket de to andre inn i saken, slapp billigst med sju måneders fengsel. De to ble dømt til fengsel i åtte måneder. De hadde stjålet 24 sykler med en nyverdi på 140 000 kroner.

Dømt: Disse stjålne syklene var forsøkt gjemt i et skogholt på Stav i Malvik. To rumenere ble i fjor dømt for grovt tyveri etter å ha stjålet 17 sykler. Etter at det på få dager i april er stjålet mange sykler i Trondheim, utelukker ikke politiet at omreisende, utenlandske kriminelle kan være på ferde igjen. Foto: POLITIET
Offroad: Dette er de 24 syklene som ble funnet på Tempe i fjor høst - stort sett offroadsykler. De var stjålet fra forskjellige steder i Trondheim. Bare mandag og tirsdag denne uken registrerte politiet 23 sykkeltyverier i Trondheim, de fleste var tatt i området rundt Elgeseter gate og Holtermannsveien. Foto: POLITIET