To voldsvideoer fra samme videregående skole har rystet Trondheim de siste dagene. Den ene videoen ble filmet i en garderobe 14. april, mens den andre videoen er fra utsiden av skolen 9. februar. I begge tilfellene blir en etnisk norsk elev slått av en medelev som er av utenlandsk opprinnelse. I begge episodene er det også flere personer som står rundt, og enkelte av disse filmer volden.

Politiinspektør Alf Rune Nilsen i Trøndelag politidistrikt synes det er nedslående at etterforskningen har avdekket at dette med voldsvideo ikke er noe unikt.

- Det virker som det er vanlig at noen filmer mens de slår folk uprovosert. Vi har i forbindelse med saken funnet andre voldsvideoer som ligner, og vi har knyttet dette opp mot et nettsted hvor man laster opp voldsvideoer. Det virker også som det kan ha sammenheng med en Youtube-kanal, men den er stengt nå, sier han.

Eleven som ble angrepet i garderoben på den videregående skolen sier at han ikke lenger føler seg trygg på skolen (for abonnenter).

- Skrekkelig

På den ene voldsvideoen fra Trondheim er det mulig å høre at et bestemt ord blir nevnt, og dette ordet har satt politiet på sporet av den bestemte nettsiden.

- Det er kategorier som skolevold, gatevold og familievold. Det er skrekkelig, og ikke formildende i det hele tatt at noe blir lastet opp og distribuert på denne måten, sier Nilsen.

Han har vært tydelig på at den 18 år gamle mannen som er siktet for volden i garderoben skal få saken sin raskt opp i retten. Mannen er i tillegg siktet for seks andre voldssaker, et ran og et tyveri.

- Saken er ikke sendt til statsadvokaten ennå. Jeg ville ha mer etterforskning på flere av forholdene, sier Nilsen.

Får mye tips

Etter at sakene ble kjent har det vært et stort tilfang av tips fra publikum.

- Det har meldt seg så mange personer med opplysninger på de ulike forholdene at jeg har knapt vært borti maken. Dette må undersøkes, men saken prioriteres høyt, understreker politiinspektøren.

Han mener det er spesielt viktig å få en avslutning i form av en dom i denne saken så raskt som overhodet mulig.

- Når det er snakk om ungdom og ungdomsmiljø er det viktig å få satt punktum. Disse saken skal aldri legges på vent. Det er ungdommer som skal få gå videre i livet, sier han.

Professor Svein Mossige ved Universitetet i Oslo mener publisering av voldsvideoer på nettet kan fungere som et slags trofé for dem som utøver volden (krever innlogging).

- Ber folk beherske seg

Han regner med at også denne uka vil bli brukt på etterforskning. Når det gjelder en eventuell siktelse av flere personer, blant annet de som filmet, sier Nilsen at det er noe man vurderer kontinuerlig.

- Lovgiver har ingen klar regel for dette. Man må se helhet og sammenheng. Den teknologiske utviklingen går raskere enn lovgiver klarer å henge med. Er det mulig å se om noen hadde en aktiv rolle? Det er mange biter i dette puslespillet, men vi jobber så raskt vi kan, lover Nilsen.

18-åringen som banket en elev ved en videregående skole i Trondheim sier at det ikke er noe mønster i slåsskampene. (for abonnenter)

- Må beherske seg

Adresseavisen har tidligere skrevet at det har vært stor debatt om voldsvideoene på internett. Dette engasjementet er på godt og vondt ifølge Nilsen.

- Folk må beherske seg og dempe uttrykksformen sin. Politet må få etterforske saken på en grundig måte. Når det kommer hatefulle ytringer, har det tatt overhånd, mener Nilsen.

Det har også oppstått en hatdebatt på sosiale medier etter at saken ble kjent. (for abonnenter)

Når det gjelder den aktuelle videregående skolen, mener Nilsen at politiet har hatt et godt samarbeid med skolen i mange år.

- De har alltid vært flink til å søke løsninger, og min erfaring gjennom de siste 15-20 årene er at dette er en skole som har vært et forbilde på å skape et godt skolemiljø, sier han.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

Politiinspektør Alf Rune Nilsen i Trøndelag politidistrikt lover at voldsvideo-saken blir prioritert høyt, og han håper saken blir raskt avgjort. Foto: Christine Schefte