Fredag kveld gikk de unge entreprenørene fra Kristen videregående skole, Trøndelag (KVT) til topps under NM for Ungdomsbedrifter. Der ble Hidepark kåret til Norges beste Ungdomsbedrift 2016.

- Vi fikk vite det for rundt en time siden. Det har så vidt rukket å synke inn, sier en begeistret daglig leder, Leonora Skorpen, til Adresseavisen fredag kveld.

Sammen med medelevene Emilie Hangerhagen, Oscar Holten, Daniel Hansen og Kristian Moa, står Skorpen bak elevbedriften som har utviklet et sykkelstativ som kan felles ned i bakken når det ikke er bruk for det.

Mandag signerte Hidepark sin aller første salgskontrakt. Direktør for Trondheim Parkering, Stein Løberg, mener produktet sklir rett inn i dere strategi. Les mer og se video av sykkelstativet her. (PLUSS)

- Miljøutfordringer i sentrum

Hidepark vant «Beste ungdomsbedrift Sør-Trøndelag» på fylkesmessa hvor alle ungdomsbedrifter i Trøndelag møttes for å vise seg frem. Dermed gikk turen videre til NM for Ungdomsbedrifter. De siste to dagene har de hatt stand og presentert sitt produkt på NM i Lillestrøm, hvor de 74 beste ungdomsbedriftene fra hele landet har konkurrert i 17 ulike kategorier.

- Vi har fått veldig positive tilbakemeldinger på produktet vårt, men da vi kom hit visste vi at vi skulle konkurrere mot de aller beste ungdomsbedriftene, så vi var veldig spent, sier Skorpen.

«Ungdomsbedriften har satt miljøutfordringer i sentrum. I nært samarbeid med sentrale, lokale aktører har de utviklet et funksjonelt og brukervennlig produkt som overbeviser juryen», heter det i begrunnelsen fra juryen.

Til EM i Sveits

Etter å ha tatt imot applaus fra scenen fredag kveld, ventet en bedre middag før de unge entrepenørene skal sette seg på flyet tilbake til Trondheim. I juli venter en ny tur, da blir Hidepark sendt videre til EM i Sveits med sykkelstativet sitt.

- Jeg tror alle er motivert til å jobbe framover. Fram til nå har alt foregått på norsk, men nå må både forretningsplan, rapporter og presentasjon oversettes til engelsk. Jeg tror EM blir veldig spennende, sier Skorpen.

- Hva har dere lært av arbeidet med elevbedriften?

- Vi får oppleve hvordan næringslivet fungerer. Vi møter folk som gir oss tilbakemeldinger om hva vi kan gjøre videre med produktet. Og det å stå på en scene og fortelle om produktet foran 100 mennesker, er utfordrende i seg selv, sier Skorpen.

Også tredjeplassen i konkurransen gikk til en trøndersk bedrift; Trønderplast fra Mære landbruksskole.

Elever på Thora Storm har funnet opp en app som skriver handleliste på det du mangler på kjøkkenet. Når du betaler i kassa, dukker varene automatisk opp i appen.

- En viktig plass i skolen

Frank Norbeck er daglig leder i Ungt Entreprenørskap Trøndelag og har fulgt ti trønderske ungdomsbedrifter til Lillehammer. Han er svært imponert over nivået han har sett på NM for Ungdomsbedrifter.

- Når Hidepark går til topps, handler det om at vi har noen skoler i Trondheim som har jobbet med ungdomsbedrifter i lang tid, sier Norbeck.

Elevbedriften Generasjon selger foredrag og workshops om kunsten å godta seg selv.

Han er glad for at lærere og pedagoger ser nytten av at elevene deres får prøve seg som entreprenører.

- Alle snakker om at Norge står overfor store omstillinger og NHO snakker om det nye arbeidslivet. Jeg mener det må starte allerede i skolen. Innovasjon, kreativitet og det å takle omstillinger er noe vi må trene på tidlig, på samme måte som vi gjør for å jobbe fram trønderske skiløpere og fotballspillere, sier Norbeck.

Sykkelstativet som elevbedriften Hidepark står bak, kan felles ned i bakken når det ikke er i bruk. Foto: Foto: Finn Walther