Høysesongen for pass er godt i gang, og fredag var det lang kø på Sentrum politistasjon. Noen trakk kølapp for «drop in»-time, mens andre hadde bestilt i god tid.

Én av dem var Monica Skjeløy. Hun forteller at hun booket time for seg selv og sønnen 31. mars.

- Da var det kun noen få ledige timer denne uken her, sier hun.

Skjeløy ble overrasket over den store pågangen, og anbefaler timebestilling til dem som ennå ikke har ordnet nytt pass.

- Vi møtte på andre i dag som ikke hadde vært så lure og bestilt time. De var oppgitt, sier hun.

Sjekk andre muligheter

Siden 2014 har det vært mulig å forhåndsbestille timer ved Sentrum politistasjon. Politiet oppfordrer til bestilling på nett i god tid.

- Vi ønsker at folk skal benytte timebestillingsystemet på politi.no, og bestille i god tid før man har behov for pass, sier seksjonssjef Siw Hind ved forvaltningsseksjonen på Sentrum politistasjon.

Timer kan bestilles opp til én måned i forkant. Hind sier det kan være lurt å sjekke mulighetene ved andre politistasjoner og lensmannskontor, om Sentrum politistasjon er fullbooket.

Ikke sikret med «drop in»

Ved Sentrum politistasjon er det også mulig å få «drop in»-time på tirsdager og fredager frem til klokken 12. Det betyr ikke at du er sikret time om du møter opp.

- Det er kø disse dagene. Hvis det kommer mange, må vi stenge automaten tidligere, sier Hind.

I februar skrev Adresseavisen at kølappsystemet ble stengt 08.30 grunnet stor pågang. For dem som møtte opp for «drop in» ble det også lang ventetid på stasjonen.

Ifølge politi.no varer pass-sesongen fra midten av mars til midten av august. I denne perioden kan det gå inntil 10 virkedager før du mottar passet.

I fjor sommer meldte flere politidistrikt i landet at de var fullbookede i juni.

Fornøyd med systemet

Hind tror pågangen vil fortsette å øke mot sommeren.

- Jeg ser ikke bort fra at det kan øke enda mer. Men vi ser at kunder som bestiller time, og kommer inn og trykker inn referansenummeret sitt er veldig fornøyde, sier hun.

Monica Skjeløy anslår at det tok 15-20 minutter da hun og sønnen var inne på politistasjonen fredag.

- Jeg tror at så lenge du har alt klart, og har satt deg inn i det på forhånd, så er det et ypperlig system, sier Skjeløy.

Fredag var det lang kø for å få pass ved Sentrum politistasjon. Foto: Vegard Eggen