63-åringen fra en kommune i Sør-Trøndelag ble pågrepet av politiet på en campingplass i Hokksund 29. januar. Mannen er nå tiltalt for forsøk på såkalt grooming eller barnelokking, som går på å gjøre avtale med mindreårige for å begå seksuelle overgrep.

Via en chattekanal på nettet skal han forut for pågripelsen ha avtalt møte med det han trodde var 14 år gamle Lisa. Ifølge tiltalen hadde han «forsett om å ha seksuell omgang med henne». Det var imidlertid ikke en jente han hadde chattet med, men den voksne mannen Stig Kalsnes.

- Det var meg han chattet med

- Mannen trodde han skrev med en 14-årig jente, men det var hele tiden meg han chattet med. Det var aldri en 14-årig jente involvert, heldigvis, sa Stig Kalsnes da Adresseavisen intervjuet ham i vinter. Han skal vitne i straffesaken mot 63-åringen som starter i Sør-Trøndelag tingrett torsdag.

Saken ble først etterforsket av Sør-Øst politidistrikt, men ble senere overført til Trøndelag politidistrikt. Politiadvokat Anne Haave, som skal aktorere saken, kaller saken spesiell.

- Hvordan kan dere ta ut tiltale når vedkommende faktisk ikke møtte en jente?

- Han kan straffes for å ha forsøkt å få til et slikt møte og det er grunnlaget for tiltalen. Vi mener vi kan bevise det, sier Haave.

- Sendte meldinger med seksuell karakter

Advokat Arve Røli som forsvarer 63-åringen, opplyser at klienten nekter straffskyld.

- Men jeg ønsker ikke å gå inn på hans forklaring. Han skal forklare seg direkte for retten, sier forsvareren.

Stig Kalsnes møtte 63-åringen på campingplassen i Hokksund i januar, og ringte samtidig politiet. De kom etter kort tid og pågrep mannen.

- Han skjønte at han var satt i ei knipe. Jeg stilte mange spørsmål, men kan ikke huske at han beklaget seg på noen måte. Han prøvde seg med at det var en annen grunn til at han var på campingplassen, men jeg har jo dokumentert chatten han trodde han hadde med ei 14-årig jente, sa Kalsnes til Adresseavisen.

I etterkant av pågripelsen delte han et innlegg på Facebook med bilde av den tiltalte trønderen, der han også gjenga utdrag av hva mannen hadde skrevet i chatten.

- Jeg skrev Facebook-innlegget fordi jeg synes at naboene hans skal vite hvem han er, forklarte Kalsnes.

I tilknytning til chattevirksomheten er 63-åringen i tillegg tiltalt for å ha forsøkt å utvise seksuelt krenkende adferd overfor barn under 16 år. Mannen skal ifølge tiltalen ha sendt bilder av seg selv samt meldinger med seksuell karakter. Han skal blant annet ha skrevet: «Har du lyst på meg» og «jeg skal få deg våt og kåt» til det han trodde var jenta Lisa.

Behandlet i Høyesterett

Dagens groomingsak er ikke den første i Trøndelag. En mann i slutten av 30-årene ble juni 2012 dømt for et fullbyrdet forhold i Inntrøndelag tingrett. Mannen hadde via nettstedet Gaysir avtalt med en tenåringsjente, som presenterte seg som en 16-åring, at de skulle møtes ved en skole - for at jenta skulle gjennomføre oralsex på ham. En maidag i 2012 skjedde møtet. Den tiltalte mannen spurte etter hvert hvor gammel jenta var. Da hun svarte 15 år, så dro han fra stedet.

Da Høyesterett behandlet straffutmålingsanken, fant dommerne at straffen for groomingforholdet isolert sett burde være fengsel i rundt 60 dager.