Fredag ble den voldtektssiktede mannen fremstilt for en ny periode i varetekt i Sør-Trøndelag tingrett. Han nekter straffskyld etter siktelsen, opplyser advokat Christian Wiig, som forsvarer mannen.

Retten besluttet å varetektsfengsle mannen i tre uker.

Pågrepet første gang i oktober

Natt til 9. oktober i fjor rykket politiet ut til området ved Ilabekken i Trondheim. En mann i området hadde hørt rop fra stedet, og en kvinne i tenårene ble funnet i trappen som er en del av den populære turstien ved bekken. Politiet mistenkte raskt at kvinnen var utsatt for et overgrep, og flere patruljer og to krimteknikere jobbet på stedet i etterkant.

23-åringen, som er bosatt i Nord-Trøndelag, ble pågrepet i umiddelbar nærhet av kvinnen, opplyste operasjonsleder Trond Volden til Adresseavisen samme natt. Etter avhør ble mannen løslatt.

Tatt: Den siktede 23-åringen ble pågrepet ved den fornærmede kvinnen natt til 9. oktober i fjor, ifølge en kjennelse fra Sør-Trøndelag tingrett. Foto: Joakim Slettebak Wangen

- Gjentagelsesfare

Natt til søndag 28. februar ringte en kvinne i slutten av tenårene til politiet for å melde fra om en voldtekt ved et hotell i Trondheim sentrum. Den samme mannen ble igjen pågrepet av politiet.

- En kvinne har meldt fra om voldtekt, og vi har pågrepet en navngitt mann ved hotellet, opplyste operasjonsleder Ebbe Kimo.

23-åringen ble etter pågripelsen varetektsfengslet, og har sittet fengslet siden. Han er siktet for to voldtekter. Sør-Trøndelag tingrett har i flere fengslingsmøter vurdert at det foreligger fare for gjentagelse. Det var også begrunnelsen i fredagens kjennelse.

«Mistankegrunnlaget gjelder to voldtekter begått i løpet av fire og en halv måneder. Det foreligger sterk sannsynlighetsovervekt for nye tilsvarende overtredelser dersom siktede løslates nå», skrev tingretten i fengslingskjennelsen som ble avsagt 23. mai.

Rettssak berammet i august

Retten mener også at gjentagelsesfaren underbygges av at det har vært likt modus ved begge de angivelige voldtektene: «De fornærmede er beruset og ikke i stand til å ta vare på seg selv», heter det i fengslingskjennelsen fra 29. mars.

I andre tidligere rettsdokumenter går det frem at 23-åringen var sammen med den fornærmede da han ble pågrepet natt til 9. oktober i fjor. Han har forklart at han «møtte fornærmede på det aktuelle stedet og at han hjalp henne». Denne forklaringen festet imidlertid ikke tingretten lit til.

Nina Mørkved, leder for voldtektsteamet ved Trøndelag politidistrikt, opplyser at saken mot den siktede 23-åringen fortsatt er under etterforskning.

Det er berammet rettssak mot mannen 29. august, men det foreligger foreløpig ikke noen påtaleavgjørelse i saken.

Nina Mørkved er leder for voldtektsteamet ved Trøndelag politidistrikt. Foto: Jens Søraa