Politiet i Trondheim fikk i vinter en bekymringsmelding fra helsepersonell ved St. Olavs Hospital. Ikke lenge etter ble et foreldrepar pågrepet og siktet for vold mot spedbarnet sitt. Sør-Trøndelag tingrett besluttet 28. november å varetektsfengsle de to foreldrene i én uke.

Politiet avsluttet nylig etterforskningen hvorpå statsadvokat Unni Sandøy henla saken etter bevisets stilling.

- Jeg skriver i min påtegning at det er sannsynlig at barnet har vært utsatt for en eller annen form for voldsutøvelse, men at etterforskningen ikke greier å knytte dette til enkeltpersoner eller en forsettlig handling, sier Sandøy.

LES OGSÅ: Vanvikan-saken henlagt

- Utsatt for filleristing

Statsadvokaten opplyser at hun støtter seg på sakkyndigrapporten fra Arne Stray-Pedersen, overlege ved Folkehelseinstituttet, når hun slår fast at barnet trolig har vært utsatt for vold.

Overlegen avga også en skriftlig erklæring om barnets skader i vinter, som ble lagt frem i fengslingsmøtet mot foreldrene. I uttalelsen går det frem at barnet hadde blødninger i hodet og øyenbunnene samt ribbeinsbrudd.

«Samtlige påviste skader kan forklares av at barnet har vært utsatt for ett eller flere tilfeller med filleristing ved at en voksen person har holdt rundt barnet med begge hender og har ristet barnet kraftig frem og tilbake. Andre hendelser som innebærer kraftig vold mot hode og vold mot brystet kan også kunne forklare slike skader», heter det i erklæringen.

Beredskapshjem

Ut fra dette mente Sør-Trøndelag tingrett at babyen mest sannsynlig hadde vært utsatt for vold. Det gikk videre frem av kjennelsen at foreldrene bodde sammen med storfamilien - slik at det var flere voksne personer som hadde fulgt opp spedbarnet. Retten fant likevel at det var skjellig grunn til å mistenke foreldrene for en straffbar handling. Ingen av dem erkjente straffskyld.

Ifølge politioverbetjent Geir-Ole Momyr ved Sentrum politistasjon i Trondheim ble babyen plassert i beredskapshjem etter å ha blitt utskrevet fra sykehuset.

Advokat Per Wold, som forsvarer foreldrene, opplyser at barnevernet fortsatt har ansvaret for barnet deres.

- Kommer foreldrene til å kreve erstatning etter at saken nå er henlagt?

- Det har så langt ikke vært noe tema, sier Wold.