Kongeparets 25 år på tronen hedres med preging av nye jubileumsmedaljer ved Nidarosdomen. Det er første gang på 500 år at myntproduksjon og tilhørende preging har vært gjort i Nidaros.

- Vi er her for å lage 1000 medaljer på samme dag som signingsjubileet. Det vil ta rundt 16 timer, sier administrerende direktør Vibece Furseth i Samlerhuset. De eier det Det norske myntverket.

Følg signingsjubileet minutt for minutt i vårt livestudio

900 kilo tung

Utenfor Nidaros Pilgrimsgård kommer det stadig høye smell fra ei manuell pressemaskin fra 1700-tallet. Maskina veier 900 kilo.

- Den er lånt fra Tyskland og fraktet opp hit for anledningen. Trondheim har en lang og spennende historie på dette området. Helt tilbake til 1000-tallet har det vært preget mynt i Trondheim, forteller Furseth.

Det historiske funnet av myntverksted i Erkebispegården i Trondheim, viser at Nidaros har vært et sentralt myntsted i Norge.

Se kronprins Haakons bassekunster i Ravnkloa.

Populært kongepar blant samlere

Hun mener det var en glimrende mulighet til å vise denne gamle tradisjonen på nytt. Samlerhuset og Det norske myntverket vil gi ut et eksklusivt signingssett, preget på selveste jubileumsdagen.

- Kongeparet er veldig ettertraktet blant samlerne. Det er mange som ønsker å ta vare på samlerobjekter i en slik anledning, sier hun.

Jubileumssettet består nidarosmedaljen i tinn som blir preget et steinkast unna domkirken. Samtidig blir signingsmedaljen med motiv fra signingsøyeblikket av kong Harald preget ved Det norske myntverket på Kongsberg.

60 medaljer i timen

Pregemesterne Christian Eriksen og Trond Jenssen er iført tradisjonsrike bergmannsdrakter. Den første medaljen ble preget i 07-tida torsdag morgen og produksjonen vil vare utover kvelden.

- Vi kan maksimalt holde på til klokka 23 i kveld. Vi må klare 60 medaljer i timen og det jobber vi hardt for å klare, sier markedssjef Marte Hansen ved Samlerhuset.

- Man må bytte litt på hvem som drar i tauet fordi det veier 30 kilo. Å gjøre dette tusen ganger krever litt, sier Furseth.

Den første av de 1000 pregede nidarosmedaljene, vil bli overgitt Steinar Bjerkestrand, direktør ved Nidaros domkirkes restaureringsarbeider i morgen.

Designet er laget av Ingrid Austlid Rise. Motivet består av Olav den hellige og Nidarosdomen på ene siden og kongekronen på andre siden.

Vibece Furseth i Samlerhuset og pregemester Christian Eriksen viser frem pregepressen som er fra 1700-tallet. Den skal produsere 1000 medaljer i anledning kongeparets 25-årsjubileum på tronen. Foto: camilla kilnes
Slik ser medaljen ut på forsiden. Foto: camilla kilnes
Nidaros har en 1000 år gammel myntproduksjon å vise til. Foto: camilla kilnes
Dette er medaljens bakside. Bokstavelig talt. Foto: camilla kilnes
Selve pregemaskina veier 900 kilo. Foto: camilla kilnes
Pregemaskina er fra Tyskland og er lånt for anledningen. Foto: camilla kilnes
Her kan du se en medalje bli laget med gammel pregepresse. Foto: camilla kilnes