Nestlederen i Arbeiderpartiet, Trond Giske var en av over tusen gjester i jubileumsgudstjenesten i Nidarosdomen.

Like etter at seremonien var ferdig kom han ut med et stort smil.

- Jeg synes det var en flott seremoni. Det var en fin blanding av høytidelighet og folkelighet. Det er biskop Tor Singsaas utrolig god til, mener Giske.

Partikollega og ordfører Rita Ottervik var helt enig.

- Det var rørende og høytidelig. Og tårene trillet opp til flere ganger. Det var utrolig sterkt. Jeg ble så stolt over korene og katedralen vår, sier ordføreren like etter seremonien.

Følg signingsjubileet minutt for minutt i vårt livestudio

- Utrolig fin tekst

Giske trekker spesielt frem barnekorene og sekvensen med tekst som ble lest opp av Wenche Strømdahl og Teodor Merakerås Rasmussen. Teksten som besto av fem vers var spesialskrevet av far Eivind og sønn Sindre Skeie.

- Teksten fortalte på en folkelig måte hva kongehuseet og kongeparet har betydd for oss gjennom de siste 25 årene. Det var utrolig fint, sier Giske.

Han satt ikke nært nok til å kunne se reaksjonen hso kongefamilien p den personlige og innimellom humoristiske teksten, men tror den falt i god jord hos de kongelige.

- Jeg er sikker på at de også følte på den utrolig gode stemningen som var i kirka. Teksten snakket om kongefamilien på en alminnelig måte som jeg tror mange kjente seg igjen i, sier han.

LES OGSÅ (pluss): Se de fantastiske bildene fra signingen i Trondheim

- Gjør flott jobb for Norge

Giske tror de enkelte medlemmene av kongefamilien er årsaken til at kongehuset står så sterkt i Norge.

- Kong Haakon, kong Olav og den nåværende kongefamilien gjør en veldig flott jobb for Norge. De blir satt pris på uansett hva man mener om monarki eller ikke, sier han.

Politikeren husker godt signingen i 1991, og selv om han selv ikke deltok på noe vis, fikk han høre fra mange arbeidspartikolleger hvor spesielt det var.

- Det føles som det er kort tid siden, men det er jo et kvart århundre, sier han med en latter. Han er uansett klar på at hjembyen viste seg frem på en verdig måte denne dagen.

Værgudene på vår side

- Bedre ramme enn Nidarosdomen kan du ikke få. Det var helt fantastisk og jeg tror kongeparet er fornøyd. Også dette været da. Det kunne ikke blitt finere, mener han.

Ordføreren forteller at hun har gått fra høydepunkt til høydepunkt i dag.

- Det er veldig flott å se det tette båndet mellom kongehuset og nasjonalhelligdommen vår. Det setter vi pris på og derfor står kongehuset sterkt i Trøndelag, sier hun.

Nidarosdomen var ikledd sin fineste skrud i anledning jubileumsgudstjenesten. 25 år er gått siden kong Harald og dronning Sonja høytidelig ble signet i nasjonalhelligdommen, fem måneder etter kong Olavs død.

Den gang kom kongeparet med sine barn, Haakon og Märtha Louise. I dag var kongeparet tilbake, men denne gang med både barn, svigerbarn og barnebarn.

Se kronprins Haakons bassekunster i Ravnkloa.

Over 1000 gjester

350 offisielle gjester satt benket i Domen da gudstjenesten startet klokka 12. Hele regjeringen med statsminister Erna Solberg i spissen, Stortinget og stortingspresidenten, fylkesmenn, fylkesordførere og en rekke av Trøndelags ordførere var til stede.

I Vestskipet satt de øvrige gjestene, rundt 700 som selv meldte sin interesse for å delta.

Nestleder i Arbeiderpartiet, Trond Giske, synes det var stas at til og med værgudene spilte på lag med Trøndelag under signingsjubileet. Foto: RUNE PETTER NESS
Det var streng sikkerhet på Vestfrontplassen og mye politi til stede. Foto: rune petter ness
Ordfører Rita Ottervik var svært rørt etter seremonien. Foto: rune petter ness
Korene imponerte flere av tilhørerne. Foto: rune petter ness
Biskopen følger dronning Sonja til sin plass under gudstjenesten. Foto: rune petter ness
Kongefamilien fikk sitte lengst fremme, like ved alteret. Foto: rune petter ness
Wenche Strømdahl og Teodor Merakerås Rasmussen leste opp den nyskrevne teksten til far og sønn Skeie. Foto: rune petter ness