Dagens jubileumsgudstjeneste i Nidaros domkirke markerte ikke bare kongeparets 25 år på tronen, men også selve signingen som skjedde fem måneder senere.

23. juni 1991 knelte kong Harald i Nidarosdomen og fikk sin kongegjerning velsignet av biskop Finn Wagle.

Statsminister Erna Solberg sier hun vil overlate til kongehuset selv å vurdere om skille mellom kirke og stat skal få konsekvenser for kongehusets tilknytting til kirken fremover.

- For Stortinget eller det politiske Norge er det ikke nødvendig at kongen har en tilknytting til den norske Kirken. Men jeg tror heller ikke at vi skal ta dette vekk, dersom det er et ønske fra den nåværende kongen, eller kanskje den fremtidige, å beholde dette, sier Erna Solberg.

Forlangte signing

Statsminister Erna Solberg, regjeringen og over 350 representanter fra det offisielle og private Norge var i formiddag til stede under Jubileumsgudstjenesten i Nidaros domkirke.

- Jeg var også til stede for 25 år siden da kongeparet ble signet. Det var en stor opplevelse, sier Solberg, som ikke selv er medlem av statskirken.

I 1908 opphevet Stortinget kroningsparagrafen. Likevel ønsket kong Olav en kirkelig velsignelse da han skulle overta tronen i 1958.

Ved det neste tronskiftet 33 år senere var det en selvfølge at kong Harald og dronning Sonja skulle signes på samme måte.

- Ikke så viktig

I grunnlovens paragraf  4 står det også at kongen må bekjenne seg til den evangelisk-lutherske religion, en paragraf kong Harald selv skal ha insistert på å beholde da grunnloven ble justert for skillet mellom stat og kirke for noen år tilbake.

- Dette har vært viktig for Kongen og kongefamilien. Det synes jeg vi skal ha stor respekt for. Den norske Kirke har en særlig stilling i det norske samfunnet, selv om den ikke skal vær en statskirke lenger.

- Er det naturlig at man ved generasjonsskifte ser nærmere på dette?

- Jeg synes det skal være litt opp til kongehuset selv. Jeg tror nok det Stortinget vil følge det kongefamilien ønsker å knytte til dette.

- Dersom du, som kongens rådgiver, blir spurt om råd om dette?

- Så skal jeg gi råd. Til kongen.

- De religiøse ritualene knyttet til kongehuset er kanskje ikke så viktig for deg?

- Nei, dette er ikke så viktig for meg.  Men selv om vi ikke har en statskirke i Norge lenger, skal vi ikke undervurdere kirkens viktige rolle i Norge. Vi har en stor kirke som betyr mye for mange.