Per i dag viser Folkehelseinstituttets tall at det er 880 tilfeller av kikhoste i Norge. I Sør-Trøndelag er det registrert 36 tilfeller, og 31 av disse er i Trondheim.

- Vi har hatt flere tilfeller de siste par ukene enn det vi hadde forventet. Derfor kaller vi det et utbrudd, sier smittevernoverlege Eli Sagvik i Trondheim kommune til Adresseavisen.

Tett omgang i russekretser

Flesteparten av de smittede er i russ- og ungdomsskolemiljøet.

- De omgås mye og de omgås tett, forklarer Sagvik.

Foreløpig er det kun rapporter om at en av de smittede er innlagt på sykehus.

Kikhoste er den hyppigste av de meldingspliktige smittsomme sykdommene i Norge. I 2015 ble det meldt i underkant av 2000 tilfeller i Norge og av disse var 20 tilfeller i Trondheim, skriver Trondheim kommune i en pressemelding.

- Må få antibiotika

Alle norske barn får tilbud om kikhostevaksine, som gis i tre doser ved 3, 5 og 12 måneders alder. Målet med vaksinasjon er ikke å utrydde kikhoste, men at særlig barn under to år blir beskyttet.

- Det viktigste er å få kartlagt om det er uvaksinerte eller bare delvis vaksinerte barn under to år som kan være i nærkontakt med dem som har blitt smittet. Disse unge barna må få forebyggende behandling med antibiotika, sier Sagvik.

Hun tror registreringen av kikhoste i Trondheim vil fortsette å øke fremover.

- Nå er skolen slutt og det blir diverse fotballcuper og lignende arrangement. Da er barna og de unge mye sammen, sier hun.

Kan smitte i tre uker

Kikhoste skyldes at bakterien Bordetella pertussis infiserer luftveiene. Sykdommen er svært smittsom og smitter ved såkalt nærdråpesmitte i forbindelse med hosteanfallene. Syke er smitteførende i cirka tre uker. Dersom en får behandling med antibiotika, blir en smittefri etter fem dagers behandling.

Det tar mellom sju og ti dager fra smitte til de første symptomene viser seg. Først får en feber, hoste og rennende nese en ukes tid. Deretter kommer en flere uker lang sykdomsperiode der en har kraftige hosterier med kiking og eventuelt brekninger og oppkast.

Spedbarn kan slutte å puste

Kikhoste kan være farlig for små barn, spesielt for spedbarn fordi de kan slutte å puste i forbindelse med hosteanfallene. Sykdommen kan i sjeldne tilfelle føre til hjerneskade på grunn av surstoffmangel under hosteanfallene. Dødsfall på grunn av kikhoste forekommer i dag svært sjelden i Norge.

Generelt anbefales det at alle voksne frisker opp immuniteten gjennom revaksinering hvert tiende år.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.