Det var på kvelden 12. januar i år at politiet fikk melding om et knivran ved Narvesen-kiosken på Leüthenhaven i Trondheim. Raneren var maskert med blant annet buff og solbriller, og gikk inn i kiosken med en kniv. Det var bare én kvinnelig ansatt på jobb og ingen kunder i kiosken da episoden skjedde.

Dømmes også for marihuanasalg

Raneren holdt kniven foran seg og sa: «Åpne kassen og gi meg pengene». Den kioskansatte løp da ut av lokalet. Mannen fikk dermed ikke med seg en eneste krone. Det var en vekter som varslet politiet om ransforsøket. Flere patruljer rykket ut, men gjerningsmannen hadde forlatt stedet før de ankom.

Politiet gikk i etterkant av ugjerningen ut med flere overvåkningsbilder av mannen. Etter tre dager ble en 24-åring pågrepet hjemme i leiligheten sin. I forrige uke la han kortene på bordet i en tilståelsessak i Sør-Trøndelag tingrett.

Retten vurderer ransforsøket som alvorlig fordi 24-åringen truet med kniv samtidig som han brukte høy stemme. Det går frem av dommen at han bestemte seg for å begå ranet samme kveld.

I en «sårbar rehabiliteringssituasjon»

I tillegg til ransforsøket dømmes mannen for salg av 600 gram marihuana i Trondheim i perioden februar til august 2014 samt for oppbevaring av en mindre mengde hasj i januar 2016.

Ifølge rettspraksis er straffen for simpelt ran ca. ti måneders fengsel. Påtalemyndighetens straffeforslag var fengsel i ni måneder hvorav to måneder betinget. Dette vurderer imidlertid Sør-Trøndelag tingrett som for strengt. Fordi mannen er i en «sårbar rehabiliteringssituasjon», mener dommeren – under tvil – at samfunnsstraff er rett reaksjon å gi.

Sinnemestring

Det går frem av dommen at 24-åringen i lengre tid har vært avhengig av marihuana. Han har nå tatt tak i dette problemet, har brutt med sitt tidligere miljø og har oppsøkt fastlegen for hjelp. I tillegg skal han begynne på sinnemestringskurs. Tingretten mener at et fengselsopphold kan ødelegge den endring som siktede har startet.

Raneren dømmes til samfunnsstraff i 240 timer med en gjennomføringstid på ni måneder.

Stakk: Tre dager etter ransforsøket på Leütenhaven ble 24-åringen pågretet hjemme. Foto: Terje Svaan