Rumeneren har sittet varetektsfengslet siden pågripelsen i Molde i april. Han er nå tiltalt for 14 grove tyverier og ett forsøk, begått i to perioder.

Flere steder

Fra 29. oktober til 20. november i fjor, skal han ifølge tiltalen ha stjålet lommeboken fra 13 kvinner i alderen 75-87 år. Den kriminelle virksomheten startet i Ringsaker kommune før han, ifølge tiltalen, jobbet seg nordover og begikk lommetyverier i Møre og Romsdal og deretter i Trøndelag. Han skal ha robbet kvinner i både Melhus, Orkanger, Hommelvik, Stjørdal, Levanger, Steinkjer og Trondheim - før han avsluttet raidet i Dombås, ifølge tiltalen.

- Tyveriene har vært rette mot eldre

Alle tilfellene av tyveri har skjedd i forbindelse med butikkbesøk, går det frem av dokumentet. Totalt har han klart å lure til seg nærmere 40 000 kroner fra ofrene, ifølge påtalemyndigheten.

- Det er ikke beløpets størrelse som er det viktigste, men den krenkelsen det er at en person er nede i veska di og tar med seg pengene dine, sier politiadvokat Sigbjørn Oldren, som ser alvorlig på saken.

- Tyveriene har vært rettet mot eldre, og de aller fleste fornærmede er født på 20- og 30-tallet. Dette er noe som åpenbart gjør saken mer alvorlig. Det er stor forskjell på om det er en dame på nærmere 90 år som blir frastjålet pengeboken, enn om en yngre person får frastjålet mobilen sin på byen, fortsetter Oldren.

- Organisert kriminell gruppe

Politiet gikk i vinter ut i Adresseavisen og advarte etter en rekke lommetyverier i Trøndelag. Det er disse sakene 46-åringen nå kobles til. Etter en opphopning av lommetyverier startet MVK-teamet ved Sentrum politistasjon etterforskning av sakene. MVK er forkortelsen for mobile vinningskriminelle, og kriminalitet begått av tilreisende, utenlandske vinningsforbrytere er gruppens hovedfokus å avdekke og forebygge.

Teamet mente i løpet av vinteren å ha identifisert gjerningspersonene bak lommetyvene - for 46-åringen opererte ikke alene, mener etterforskerne.

- Tiltalen mot mannen er alvorlig, og vi mener de straffbare forholdene har skjedd som ledd i aktiviteten til en organisert kriminell gruppe. Så langt er det bare denne ene som er pågrepet for tyveriene i fjor, men politiet mener at han har operert sammen med minst tre personer, sier Oldren.

Når man tiltales for organisert kriminalitet - eller det som populært er beskrevet som mafiaparagrafen - dobles strafferammen. Det innebærer at forholdene mannen er anklaget for å ha begått, har en strafferamme på inntil tolv år.

Kom tilbake - ble pågrepet

I april dukket 46-åringen opp i Norge igjen sammen med to andre rumenere - en mann og en kvinne. MVK-gruppen varslet da andre politidistrikt om dette, og rumenerne ble pågrepet da de gikk av en ferje i Molde. Den andre rumenske mannen ble løslatt, mens kvinnen (40) ble varetektsfengslet og deretter dømt til 45 dagers fengsel for et heleri og et forsøk på tyveri begått i Lillehammer og Ålesund 5. og 6. april.

Ifølge dommen fra Sør-Trøndelag tingrett bærer kvinnens handlinger preg av å være en del av «mobil vinningskriminalitet».

Påtalemyndigheten mener at også 46-åringen var til stede sammen med kvinnen i Lillehammer og Ålesund, og han er derfor tiltalt for et lommetyveri og et forsøk på lommetyveri på disse stedene etter at han kom tilbake til Norge. Ifølge hans forsvarer, advokatfullmektig Alexander Greaker, nekter rumeneren straffskyld for alle postene i tiltalen.

- Det er spesielt dette med at forholdene skal ha skjedd som ledd i aktiviteten til en organisert kriminell gruppe som bestrides fra vår side, sier Greaker.

Lommetyveritiltalt: Denne rumeneren (46) er tiltalt for flere grove tyveri fra eldre mennesker. Dette bildet er tatt i en minibank etter at han skal ha stjålet en lommebok av en eldre kvinne i Trondheim i fjor. Han benyttet kortet til kvinnen til å ta ut flere tusen kroner, mener påtalemyndigheten. Mannen nekter straffskyld. Foto: Politiet