- Ja, bare kom og smak, sier Laugsand.

Barn og voksne kommer frem til den tre meter brede boden og forsyner seg med smaksprøver fra ulike spekepølser. Alle er laget hjemme på Ytterøy.

Frank Guldberg fra Trondheim kjøper en «spansk frue», som har mer smak og er litt grovere enn de andre pølsene.

- Martnan er artig, spesielt bondens marked. Her kan man kjøpe litt annet enn i butikken. Det er mye god mat, og det er jeg villig til å betale litt ekstra for, sier han.

Økende interesse

Cirka 120 utstillere har booket seg plass på årets Martnan. De selger alt fra lokal mat til telefontilbehør, leker og ullvotter.

På bondens marked er det lokale matvarer som står i sentrum. Karl Laugsand forteller om en økende interesse blant publikum.

- Det er artig å være med på utviklingen. De siste 10 til 15 årene har interessen blant publikum økt. Før var det noen få som sto og frøs på bondens marked, og vi var usikre på om det var noen fremtid i det, sier han.

Laugsand tror det er flere årsaker til at salget øker.

- Folk har god økonomi og setter pris på matkultur. Det som er tungvint og gammeldags var egentlig avskrevet, men nå er det interesse, sier han og viser frem en «Ytterøyskinke» som er laget på gamlemåten.

Men selv om interessen er stor, er det ikke økonomi som motiverer Laugsand.

- Jeg holder ikke på for å bli rik. Så lenge det går rundt og er trivelig, så fortsetter jeg, sier han.

Laugsand er født og oppvokst i Trondheim, og minnes Martnan som årets høydepunkt.

- Da var det ikke hjemmestrikkede varer som var stas, men juggel og godteri. Ungene må jo ha noe å se på, sier han.

SE OGSÅ: Annonsene fra Martnan i Trondheim i 1965

«17. mai i tre dager»

På vestsiden av Torvet står Erik Strøm fra Heimdal og selger godteri. Han får god hjelp av sønnen med samme navn.

- Vi har vært på Martnan i 20 år. Det er artig å se ungene kose seg. Det er som 17. mai i tre dager på rad, sier Strøm.

Ludvik Stene Jensen (7), Matilde Stene Jensen (4) og William Samanns (5) strekker seg over disken og velger hver sin kjærlighet. Kjærlighetene er av typen med mange farger som kan henges rundt halsen.

- Hva er det aller beste med Martnan?

- Det er denne kjærligheten. Egentlig får jeg bare godteri på lørdager, sier Matilde.

Matilde Stene Jensen og fetter William Samanns koser seg. Foto: Kristian Helgesen

Nye telt

Fra tirsdag til torsdag forventer arrangørene, Midtbyen management, cirka 100 000 besøkende. Susann Andreassen er utstilleransvarlig for første gang, og sier arrangementet har gått knirkefritt hittil.

- Jeg sitter med en god følelse i kroppen. Det er mitt første år, men mange av utstillerne er gjengangere og ofte veldig selvgående. Er det noe de lurer på, så kommer de til oss, sier Andreassen.

Martnan har et tett samarbeid med nødetatene. Før åpningen kontrollerte brannvesenet at alle utstillere hadde riktig slukningsutstyr på plass.

Nytt for året er også brannsikre telt.

- Martnan kommer med egne telt i år på grunn av utseende og brannsikkerhet. Vi ønsker å skape en stor sammenheng, sier Andreassen.

Midtbyen management overtok ansvaret for Martnan i 2014. Selskapet eies av Trondheim kommune, Trondheim Gårdeierforening og Samarbeidsgruppen Midtby'n.

SE VIDEO: Bli med på omvisning blant bodene

«Hyggelig business»

Utstilleransvarlig ønsker ikke å spekulere i hvor mye det selges for i bodene under Martnan.

- Omsetning er ikke vårt fokus. Vi ønsker å skape liv, røre og aktivitet i byen. Å gjøre Midtbyen levende. Vi vil tilby varierte utstillere og gode produkter. God stemning, dét er vårt fokus, sier Andreassen.

- Men utstillere kommer fordi de tjener penger på å være her. Det er populært for selgere og besøkende. En hyggelig business, legger hun til.

- Ønsker Midtbyen management overskudd fra Martnan, eller sikter dere på null?

- Vi vil selvfølgelig ikke gå i minus og prøver å gå i null. Men helst med litt overskudd, slik at vi har litt å gå på neste år slik at vi kan gjøre investeringer som brannsikre telt. Men vi har ingen planer om å tjene penger.

Kontrollerte området

I tillegg til Martnans egen innsats, kontrollerer også brannvesenet at arrangementet foregår innenfor gitt reglement.

I 18-tiden mandag parkerte brannvesenet strategisk ved Vår Frue kirke før de gjennomførte en kontroll.

- Slik kommer vi fort tilbake om noe skulle skje, sier brigadeleder Roald Martin Øye i Trøndelag brann- og redningstjeneste.

Han tar opp et kart over området, som er merket med en rekke farger for blant annet slukningsutstyr og griller. På kartet er det også merket av hvor brannbilene skal kjøre hvis en brann oppstår.

- Nå skal vi gå og sjekke at det ikke er biler eller tilhengere i veien. Altså ting som det tar lang tid å flytte på, sier Øye.

Han forklarer at dette er rutine på alle arrangementer på Torvet.

Utstilleransvarlig Susann Andreassen i Midtbyen Management sier Martnan hittil går knirkefritt. Foto: Kristian Helgesen