Varmetekniske laboratorier ved NTNU på Gløshaugen er utvidet. Fredag ble et tårn på 5,7 tonn løftet opp og gjennom taket. Tårnet måler nesten 20 meter fra gulv til topp, og rager om lag 10 meter over det eksisterende taket.

Se dronevideo av tårnløftet øverst i saken.

- Vi er meget godt fornøyd. Alt har gått etter planen, sier prosjektingeniør Torgeir Bjørnstad Brænne ved HENT AS. Selskapet vant anbudsrunden og er hovedentreprenøren på prosjektet.

Nøye planlagt

Fredag var det sol og lite vind ved NTNU Gløshaugen. Dermed lå alt til rette for et vellykket løft. Først ble en spiraltrapp heist ned gjennom et hull i betongtaket.

- Det var et par centimeter klaring til trappa. Så det ble en «fot i hose»-operasjon, sier prosjektingeniøren og understreker at alt var planlagt ned til minste detalj på forhånd.

Til slutt ble den utvendige delen av tårnet, med innvendig spiraltrapp, løftet på plass med en 220 tonns kran.

- Det skulle da passe perfekt med den første trappa vi heiste inn, forklarer Brænne.

Etter noen justeringer var det hele, som planlagt, på plass i løpet av tre timer.

Nye muligheter

Professor Ole Jørgen Nydal ved institutt for energi- og prosessteknikk sier tårnet åpner for nye muligheter innen forskning på flerfasestrøm ved NTNU. Flerfasestrøm vil si at luft, olje og vann strømmer sammen i en blanding, uten å løse seg opp i hverandre.

- Under tårnet har vi et laboratorium for flerfasestrømning. Motivasjonen er å forske på undersjøiske olje- og gassledninger som transporterer slike blandinger. Blant annet inn til land fra olje- og gassfelt, eller til flytende installasjoner, sier Nydal.

Han forklarer at ved slike forsøk kreves det lange vertikale rør som laboratoriet ikke har hatt tilgang til før det nye tårnet kom på plass.

Attraktivt for gjester

Med det nye tårnet vil studentene altså få mulighet til å gjennomføre nye typer forsøk. Nydal sier de også vurderer om laben etter hvert kan brukes til å studere strømning av partikler.

- Det er mer aktuelt i forbindelse med undersjøisk utvinning av mineraler. Da også er strømning i lange, vertikale rør en viktig problemstilling, sier Nydal.

I tillegg til ny forskning, tror han også at tårnet vil gjøre laboratoriet mer attraktivt både forskere og studenter fra inn- og utland.

- Vi har regelmessig besøk av internasjonale forskere i laboratoriet vårt. De får tilgang til en lab av god kvalitet som de kan kjøre selv. Det er veldig positivt at laboratoriene prioriteres ved institutt for energi og prosessteknikk. Laboratoriene er det viktigste grunnlaget for forskning hos oss, sier Nydal.

Del av større prosjekt

Tårnet er en del av et større prosjekt som er prissatt til cirka 100 millioner kroner.

- Det innbefatter en stor investering på infrastruktur ved Varmetekniske laboratorier, sier prosjektleder Geir Nilsen ved NTNU.

Prosjektet har vært planlagt lenge, og selve byggingen startet i fjor høst. Nilsen anslår at hele prosjektet vil være ferdig ved årsskiftet.

Midlene til oppgraderingen av infrastrukturen kommer fra Stortinget. Prosjektet gjennomføres for å ivareta NTNUs forskningsposisjon, heter det i en årsrapport fra universitetet.