Vitensenteret i Trondheim er nemlig en av få byer der filmen som er basert på serien NRK viste i forbindelse med Davis Attenboroughs 90-års dag, om Great Barrier Reef, blir vist med 360 graders VR-briller.

- Da vi var i London og så denne filmen med denne teknologien tenkte vi at dette må vi få til byen, forteller direktør ved Vitensenteret i Trondheim, Arnfinn Stendahl Rokne.

Gjennom kontakter og gode nettverk klarte Rokne og kollegene å få lisens til å vise filmen ved Vitensenteret gjennom hele sommeren. Prosjektet er et samarbeid mellom Vitensenteret i Trondheim, NTNU Vitenskapsmuseet og Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab (DKNVS).

Ny teknologi

VR-teknologien er relativt ny for privatpersoner i Norge, men det siste året har det blitt mer og mer vanlig. Om kort tid spår eksperter at VR-briller vil bli en del av forbrukerteknologien med en sentral plass i de fleste hjem.

VR står for virtual reality, eller virtuell virkelighet på norsk, og gir deg mulighet til å oppleve film og spill på en helt spesiell måte. Med briller som dekker øynene får du en unik tredimensjonal opplevelse. Like viktig som dette er det at VR-teknologien oppfatter hvordan du beveger hodet, og du vil derfor være i stand til å bevege deg rundt i en virtuell verden uten å bryte illusjonen.

Prøvekaniner

Foreløpig er det kun de ansatte ved Vitensenteret som har prøvd ut den nye teknologien, men når Adresseavisen kommer på besøk får Rokne for første gang se reaksjonene hos den yngre generasjonen.

Maricela Mauseth (16) og stebroren Ruben Ystmark (11) er på besøk i Trondheim fra Sortland, og er de første som får prøve den nye attraksjonen ved Vitensenteret.

- Jeg har ikke prøvd det før, men jeg tror det blir gøy, sier Ruben før han får på seg brillene.

Og responsen er enorm.

- Åååh, utbryter han når han gjennom brillene blir med i en Triton ubåt ned til koraller, fiskestimer og haier.

- Dette var kult! Det der ser ut som en pepperoni! Og hvem er han gamle fyren ved siden av meg?

Ruben og Maricela ser seg rundt, og prøver å ta tak i ting. Mens Ruben befinner seg under vann er Maricela fortsatt i helikopteret på vei ned til korallrevet.

- Får du litt høydeskrekk, spør direktøren ved senteret.

- Litt, svarer en forsiktig 16-åring som fortsatt tar inn alle inntrykkene.

Usikker på hva du skal gjøre med barna i ferien? Dette er et alternativ!

Nesten litt skummelt

Etter å ha hatt på seg brillene noen minutter får de to komme tilbake til virkeligheten. Ruben er i ekstase.

- Det var som å være der, under vann, bare at man kunne puste, sier han.

- Noen ganger var det litt skummelt, for plutselig var det en fisk rett foran meg, men jeg ble ikke sjøsyk. Jeg prøvde noen ganger å ta tak i fiskene, for det var akkurat som at de var rett der.

- Det kunne vi se, sier Rokne lattermildt.

Han sier det er gøy å se barnas reaksjon på filmen. De voksne sitter gjerne stille og rolig og tar inn inntrykkene, mens barna er mer aktive og flinkere til å utnytte teknologien. Han virket strålende fornøyd med den nye investeringen.

- Dette var moro! Det er jo nesten sånn at det å se andre ha på seg VR-briller er nesten like underholdende som å ha det på selv.

Fire visninger daglig

Gjennom hele sommeren kan du også få muligheten til å puste under vann over Great Barrier Reef.

Det blir visninger fire ganger daglig, og det blir solgt 40 billetter til hver visning. Filmen er på engelsk, og har ikke teksting, men det er ikke noe problem. Bildene er den største delen av opplevelsen, og det er like spennende for unge som gamle.

Arnfinn Rokne forteller at visningene i utgangspunktet er ment for voksne og barn fra 13 år og oppover, men denne 11-åringen er et godt bevis på at også yngre barn kan ha stor glede av opplevelsen.

Ruben Ystmark (11) og Maricela Mauseth (16) var noen av de første som fikk se Great Barrier Reef med VR-briller ved Vitensenteret i Trondheim. Foto: Jens Petter Søraa
Ruben Ystmark syntes det var spennende å oppleve det verdenskjente revet fra undersiden. Foto: Jens Petter Søraa
Maricela Mauseth tok inn alle inntrykkene. Foto: Jens Petter Søraa
Ruben var helt i ekstase da seansen var over. - Jeg prøvde å måle fiskene med armene, men da kom jeg på at jeg faktisk ikke var der. Foto: Jens Petter Søraa