Fredag i forrige uke døde et barn som var smittet av salmonella-bakterien ved sykehuset i Trondheim. Søndag ble ett barn til akutt sykt av samme smitte. Dette barnet er nå på bedringens vei.

I en pressemelding fredag opplyser St. Olavs Hospital at et tredje barn har testet positivt på salmonella. Dette barnet har imidlertid ikke blitt sykt.

- Vi har gode holdepunkter for at de tre barna fikk smitten i samme periode, opplyser fagdirektør Runa Heimstad ved St. Olavs Hospital.

Ingen flere er smittet

Det er tatt prøver av alle barna i den avdelingen hvor de barna som ble smittet var innlagt. Alle prøvene er analysert, og det er ingen flere som har testet positivt.

- Denne saken er svært alvorlig for oss, og vi har et bredt team for å håndtere situasjonen. Jeg forstår at hendelsen kan skape uro hos pasienter, men det er ingen grunn til at pasienter og befolkning skal bekymre seg. Alle som kommer til sykehuset skal føle seg sikre på at de får trygg og god behandling, sier Heimstad.

- Vi vasker alt

Selv om smittekilden foreløpig ikke er funnet mener sykehuset at de har klart å bryte smittekjeden med ulike tiltak.

Desinfeksjon med sprit dreper salmonella. Derfor har renholdspersonell vasket med sprit, i tillegg til vanlige rengjøringsmidler, tre ganger daglig etter at bakterien ble påvist.

- Vi vasker alt hvor man rører med fingrene på fellesareal, kjøkken og toalett, opplyser seksjonsleder fag Merethe Striger ved renholdsavdelingen ved St. Olavs Hospital.

For å hindre smitte til andre avdelinger, bruker renholdspersonellet en frakk som tas av før de forlater avdelingen. I tillegg brukes aldri samme klut i flere rom.

Striger understreker også viktigheten av god håndhygiene.

Fagdirektør Runa Heimstad håper tiltakene har stanset smittekjeden. Foto: Glen Musk