Kontroller utført av ungdomsorganisasjonen Juvente viser at 29 prosent av dagligvarebutikkene i Trøndelag lot ungdom under 16 år kjøpe alkohol uten å vise legitimasjon, deriblandt to Rema-butikker i Trondheim. Blant ungdommene som fikk kjøpe alkohol var 16 13-åringer.

LES OGSÅ: Politiet må slå ned på ulovlig alkoholsalg til mindreårige

Ligner landsgjennomsnittet

Leder i Juvente, Maria Elizabet Aspen, sier at organisasjonen har gjennomført sin kontroll av utsalgssteder for niende år på rad. Resultatene har holdt seg på omtrent samme nivå mesteparten av perioden, og i likhet med landsgjennomsnittet så ble opp mot 30 prosent av butikkene tatt for salg av alkohol.

- Våre kontrollører er mellom 13 og 15 år. De får ikke kle seg ut, sminke seg, eller kjøpe typiske voksenvarer sammen med alkoholen. Likevel ser vi at mange av dem kommer unna uten å vise fram legitimasjon, sier Aspen.

LES OGSÅ: Barn kjøpet alkohol gjennom trøndersk Facebook-gruppe

Mener kommunen må ta ansvar

Aspen mener kommunens kontroller er for dårlige og for få.

- Kommunene må ta ansvar og gi dagligvarebutikkene incentiv til å være strengere med legitimasjon.

Det er kommunens ansvar å utrette kontroller og vurdere hvorvidt en butikk skal motta og beholde salgsbevilling. Kommunen benytter seg av et prikksystem, og ved et gitt antall prikker vil utsalgsstedet miste bevilling for en periode.

- I praksis skjer ikke dette. Kommunene utfører kanskje en kontroll på hver butikk i året, og dermed kan det gå flere år før en butikk opparbeider seg nok prikker til at det får konsekvenser, sier Aspen.

LES OGSÅ: Kommentar: På tide å avvikle taxfree

- Vi gjennomfører alle kontrollene som vi er pålagt

Hilde Ringard i Eierskapsenheten i Trondheim kommune forklarer at kommunen er pålagt å gjennomføre minst èn kontroll av hvert utsalgssted i året, i tillegg til at antallet kontroller som gjennomføres skal være tre ganger så mange som antallet steder med bevilling.

- Det betyr at det vanligvis gjennomføres tre kontroller av hvert sted i året, sier Ringard.

Kommunen har egne salgs- og skjenkekontrollører som går inn på butikker og utesteder i sivil bekledning for å observere hvorvidt det skjer lovbrudd. Hvis det gjør det, kan bevillingsinnehaver motta opptil 8 prikker.

- Hvis et sted får tolv prikker i løpet av en toårsperiode, så skal bevillingen inndras i en uke, forklarer Ringard.

Ifølge alkoholforskriften kan også inndragningens lengde utvides ved svært skjerpede omstendigheter. Ringard forklarer at kommunen gir de sanksjonene de kan ut fra regelverket, og at de gjennomfører de kontrollene de er pålagte.

- Hvorvidt det burde være mer er en løpende vurdering utfra behov, sier hun.

Ringard mener det er svært uheldig at barn så langt ned som i 13-årsalderen kan få kjøpt alkohol.

- Vi har inntrykk av at butikkene er flinke, men det er nok rom for forbedring. Dersom man er usikker på alderen til kjøperen, har man en plikt til å be om legitimasjon og å nekte salg dersom de ikke kan vise tilfredsstillende legitimasjon.

LES OGSÅ: Én av ti gravide drikker alkohol

- Skal ikke skje

Adresseavisen har snakket med kjøpmennene på begge Rema-butikkene som ble tatt for salg i Juventes kontroll.

- Det er tragisk, og det skal ikke skje. Mine ansatte er godt opplærte på dette, og vi har gjennomgått det flere ganger, sier en av dem.

Kjøpmannen forteller at de har en regel om at alle som er under 25 år skal bli spurt om legitimasjon, men at det kan være vanskelig for de ansatte å vurdere kundens alder.

- Man risikerer å få kjeft hvis man spør en person som er gammel nok. Det eneste alternativet for å slippe slike ubehagelige situasjoner er at samtlige må vise legitimasjon.

Også den andre kjøpmannen peker på viktigheten av å ha gode rutiner på sjekk av legitimasjon på kunder som ser ut til å være under 25 år.

- Men det er tydeligvis ikke lett for de ansatte å vurdere dette. Det er noe vi skal bli bedre på, sier han.

Leder i Juvente, Maria Elizabet Aspen, mener det avdekkes alt for mange salg av alkohol til mindreårige. Foto: Pressefoto