Morten Almås fra Trondheim fikk et uventet syn under årets ferietur til Bornholm. Sammen med kona var han ute på tur på den populære danske øya, da det plutselig dukket opp et langt «dyr» på veien foran dem.

- Jeg har aldri sett noe lignende tidligere. Det så ut som en eller annen type tusenbein, men jeg vet ikke hva slags insekt det var, og jeg aner i alle fall ikke hvorfor de gikk sånn som de gjorde. Det var 12 larver, og rekka var nesten en halv meter lang, forteller Almås som både fikk fotografert og filmet fenomenet.

Ville redde dem fra trafikken

Han er selv interessert i naturen, og synes det var et fascinerende skue å se larverekka bevege seg bortover veien. For at ikke biler skulle kjøre over insektene, prøvde han etter hvert å lede dem bort fra veien.

- Det viste seg derimot å være et håpløst prosjekt. Jeg forsøkte å bruke en pinne til å få dem ut i gresset, men den brydde de seg ikke om i det hele tatt. De bare klatret over den og fortsatte ferden videre, sier Almås.

En sommerfugllarve

Larvemysteriet oppklares imidlertid raskt av førsteamanuensis ved NTNU, Kaare Hilmar Aagaard. Han kan fortelle at Almås' funn dreier seg om larvene til en sommerfugl av arten prosesjonsspinner.

- Det finnes to arter av dem i Nord-Europa, hvorav en finnes på Bornholm. Så dette er en furuprosesjonsspinner, forklarer Aasgaard.

Finnes ikke i Norge

Ifølge førsteamanuensisen går sommerfugllarvene på rekke under jakten på en plass for å forpuppe seg, før de blir til sommerfugler. Selv om de ser myke og gode ut, er sommerfugllarvene dekket av lange, giftige hår som kan gi brannsår for mennesker. Nøyaktig hva som er årsaken til at de går på rekke, er ifølge Aasgaard uklart.

Etter at larvene har forpuppet seg, kan de ligge i flere år før de blir til sommerfugler. Men for dem som håper å få se arten i Norge, må førsteamanuensisen dessverre skuffe.

- Prosesjonsspinnere har vi nok ikke i Norge, men vi har noe som heter hærmygg som opptrer lignende. Enkelte av hærmyggartene kan vandre i flere meter lange prosesjoner, men hvorfor de gjør det er uvisst, forteller Aasgaard.

Følg Adresseavisen på Facebook ,Instagram og Twitter

Den lange rekka med larver dukket opp, da Morten Almås og kona var ute på tur. Foto: Morten Almås
Larvene blir til slutt til slike sommerfugler, en furuprosesjonsspinner. Foto: Wikimedia Commons