Onsdag ettermiddag satt Denstad i hagen med familien på Tiller. Samtidig var noen inne i huset og tok med seg en jakke, husnøkler og en kortholder med bankkort.

Denstad trodde først han hadde lagt igjen bankkortet på jobb, men etter hvert innså han at det måtte ha blitt stjålet. Dette ble bekreftet da han logget inn i nettbanken på torsdag. Innbruddstyven hadde opprettet en mCash-konto, kjøpt kontantkort og bussbilletter i løpet av natten. Totalt var litt over 1500 kroner borte fra kontoen.

- Altfor lett

Denstad ble overrasket over at noen kunne lage konto på mobilbetalingsappen med hans kort, uten verifisering av identitet. Mcash er en av flere mobilapplikasjoner som gjør at du kan betale for varer hos utvalgte leverandører i butikker eller på internett.

- Det skal være veldig kundevennlig og lett å bruke, men det er tydeligvis altfor lett. Jeg fikk hakeslipp da jeg så at de allerede hadde opprettet en konto, sier han.

Det var trukket én krone fra Denstads konto til mCash i forbindelse med registreringen av kortet. Denstad stiller spørsmål ved hvor mye han kunne blitt svindlet for via appen før tyveriet ble oppdaget og kortet ble sperret.

- Bruk av mCash er en forenkling ved bruk av kortet. Appen representerer ingen tilleggsrisiko for kunder, forsikrer viseadministrerende direktør Øyvind Aass i Sparebank 1 mobilbetaling.

Han opplyser at det er en beløpsgrense på 5000 kroner totalt før kunden må verifisere sin identitet med BankID. I appen er det også mulig å overføre penger til venner, men dette krever at du har identifisert deg med BankID uansett beløp.

- Mcash fungerer på samme måte som en netthandelstransaksjon. Risikoen ved å miste kortet er den samme om det gjøres en transaksjon på nettet, eller via appen, sier Aass.

Ingen BankID på småbeløp

Hittil kan appen brukes ved mer enn 5000 fysiske utsalgssteder. Aass opplyser at selskapet har valgt å legge inn krav om BankID ved enkelte av stedene, uavhengig av beløp. Særlig gjelder det kapitalvarer som for eksempel i elektronikkbutikker. På andre steder hvor det ofte gjøres små transaksjoner, for eksempel gatekjøkken, vil det ikke bli krevd BankID før totalsummen overstiger 5000 kroner.

Aass er ikke kjent med lignende tilfeller av svindel via mCash, og opplyser at det er banken som har utstedt kortet som eventuelt vil erstatte beløp som går tapt i forbindelse med tyveri.

- Hvilke råd vil dere gi kundene for å kunne sikre seg mot svindel?

- Det er de samme reglene som gjelder med bankkortet. Oppgi aldri personlig kode, ikke gi bort kortet, meld straks fra hvis det blir borte og følg med på kontoutskriften.

Fikk nøklene tilbake

Torsdag kveld ringte telefonen hos Lennart Denstad. En kvinne i nabogaten hadde funnet både kortholderen og husnøklene i boden sin. Bankkortet var borte.

- Det var hell i uhell. Jeg trodde jeg måtte skifte lås på huset, sier Denstad.

Fredag har han anmeldt saken til politiet. Det bekrefter politibetjent Roar Sæther ved Heimdal politistasjon. Han kjenner ikke til flere innbrudd i området, og kan på nåværende tidspunkt ikke sette saken i sammenheng med andre innbrudd i sommer.

- Hvordan vil politiet håndtere saken videre?

- Vi vil blant annet sjekke om bruken av bankkortet kan spores tilbake til den som har gjort det, sier Sæther.