Etter en sommer i Adressa-redaksjonen er de fleste av sommervikarene nå tilbake på skolebenken. Men før de dro la de igjen denne guiden til hvordan du som student får mest mulig ut av byen:

Trondheim har som mål om å bli Nordens beste studentby, og mange mener at byen og studentmiljøet kriger i toppen allerede. Er du en rutinert student i byen kan det være du kjenner til dette gullet fra før – er du fersk ny-trønder håper vi du kan dra nytte av våre ni beste studenttips:

1. Dra på byen på torsdager

Om du tenker å ta deg en fest kun en kveld i uka (det er innafor med flere), er det torsdager som gjelder. Mange uteplasser tar betalt for inngang, men ikke på torsdager. Barprisene er også mye rimeligere enn i helgene. «Bargata» i bunnen av Nordre byr på god stemning, og spesielt denne ukedagen er det mange studenter som tar turen.

2. Skaff deg deltidsjobb og/eller frivillige verv

Trondheim by er et mekka for dem som setter pris på frivilligheten. Du kan engasjere deg i alt mellom himmel og jord, og et fint sted å begynne er hos linjeforeningen til ditt studium. Du får mange nye venner, lærer masse, og får oppleve hvordan det å være student utenfor lesesalen. Og husk Studentersamfundet! Den nasjonale helse- og trivselsundersøkelsen for studenter i 2014 viser at hele 46 prosent av trondheimsstudentene er engasjert i frivillig arbeid.

Det er dessverre slik at lån og stipend sjeldent strekker til, og det kan derfor være lurt å spe på med en ekstrainntekt. Deltidsjobbene er det rift om i Trondheim, så lever søknader på så mange steder som mulig. Kun én arbeidsdag i uka kan gjøre underverker for lommeboka.

3. Bli med på fadderuka

Fadderuka i Trondheim finner du ikke make til andre steder i landet. I nesten to hele uker har du mulighet til å bli kjent med medstudenter og Trondheim by på en ypperlig måte. Nevnte undersøkelse fra 2014 viser at studentene er helt i toppen når det gjelder deltakelse i fadderperioden.

Og du? Mange hevder at det er en myte, men Trondheim skal ha en kjærestegaranti - hvis du ikke vil forlate hybelen, kan du sjekke appene Happn eller Tinder!

4. Handle smart

Lommeboka er ikke akkurat sprekkeferdig etter at husleie og kredittkortregning er betalt. Hverdagsutgifter som dagligvarehandel tikker og går, men det trenger ikke å bli dyrere enn nødvendig! Appen «Mattilbud», laget av tidligere NTNU-studenter, viser deg hva som til enhver tid er på tilbud i butikkene nær deg. Spør ALLTID i kassa om de har studentrabatt på ulike serveringssteder, men også i andre butikker.

Bor du alene? Spleis på middag med nye bekjente. Slik sparer du lommeboka og miljøet ved at du slipper å kaste overflødig mat. Det er også en god måte å bli bedre kjent med dine medstudenter.

«Kjøleskapet Arne» holder til på Gløshaugen, og er et initiativ fra Trondheim Grønne Studenter. Kjøleskapet fylles opp med gratis mat du kan forsyne deg av. Det har også dukket opp en «Arne Jr.» på Dragvoll!

5. Tren billig

Her i Trondheim er mange av oss så utrolig heldige at vi har turterreng som nær nabo. Turer rundt Theisen- og Estenstaddammen, joggetur langs Ladestien eller fjellturer til både Geitfjellet og Våttåkammen er gratis. Ordet «gratis» er noe vi studenter elsker, men vil du likevel trene billig på treningsstudio er det flere alternativ: Studentsamskipnaden, Easyfit og Fresh Fitness er alle rimelige alternativ.

6. Utforsk hele Studentersamfundet

Det er ikke uten grunn at Studentersamfundet har vært tilfluktssted for studenter i utallige tiår. Det røde, runde huset byr på noe for enhver. Hvis du vil danse fra deg kan du besøke Strossa (20 år) eller Bodegaen (18 år), og hvis du vil slappe av med kaffe og brettspill er Edgar ypperlig. For dem som vil utvide ølhorisonten anbefaler vi Daglighallen, og for dem som vil utforske nye band er Knaus stedet å være i helgene når klokka viser 23.59.

7. Kjøp brukt

Bytte- og delingsøkonomien er i vinden som aldri før, og jevnlig «popper» det opp arrangementer der du kan bytte både klær og gjenstander med andre byttelystne. Her er det bare å følge med. På Svartlamon finner du en gratisbutikk, og i tillegg arrangeres det Bryggerekka Bruktmarked hver søndag i Kjøpmannsgata. Ikke glem Finn.no, der kan du finne møbler, hvitevarer og klær til gi-bort-pris – eller at tingene faktisk gis bort.

Kjøp brukte bøker, både pensumbøker og annen faglitteratur relevant for studiet på ibok.no for en billig penge.

Arranger egne byttekvelder med vennegjengen – en manns søppel er en annen manns skatt!

8. Skaff flyttehjelp

Studentbedriften StudBud tilbyr flyttetjenester i Oslo og Trondheim, men frakter også til andre byer i Norge. Her kan du for eksempel leie bil og flyttehjelp i en og en halv time for under tusenlappen. Eneste vilkår er at du har et gyldig studentbevis!

9. Dra på (GRATIS) harrytur

Coop Extra på Storlien, like over grensa til vår søta bror, er et eldorado for kjøpelystne trøndere. Utvalget er storslagent, prisene lave. Torleifs bussreiser kjører gratis tur retur alle dager bortsett fra på mandager, og alt du trenger å gjøre er å ringe for å booke deg et sete. NB! For polvarer må du bestille dette på forhånd.

Se hvordan det gikk da Adresseavisen ble med på harrytur her.