- Skal vi bekjempe uvitenheten som bremser utviklingen så mange steder, og skal vi bekjempe dem som påstår at verdens folk er for forskjellige til å kunne leve sammen, trenger vi kunnskapen som skapes her, sa Brende. Ministeren sa at utdanning skaper motstandskraft mot ekstremistenes forenklede ideer.

- I flere land har terrorister gjort utdanning til sin fiende. De skyter på skolebarn, sa Brende.

90 -tallsbarna

Utenriksministeren minnet de nye studentene om at de er barn av 90-tallet, og påpekte at antall ekstremt fattige i verden er redusert med en milliard mennesker siden 1990. Aldri før har så mange kunnet nyte fred, velstand og vitenskapelige fremskritt, sa Børge Brende. Og årsaken til disse fremskrittene er menneskets tørst etter kunnskap, mente ministeren.

Ikke Trump igjen

Det er lite tradisjon for at norske utenriksministre uttaler seg om presidentvalgkampen i USA, men Brende har gjort et unntak og kritisert uttalelser Donald Trump har kommet med, blant annet om Nato og Obama som stifteren av IS. Diplomatisk nok har han tolket Trumps uttalelser de siste dagene som et tilbaketog.

Da Brende talte til NTNU-studentene nevnte han ikke Trumps navn da han sa at stadig flere velger «en kurs bestående av nasjonalisme, populisme og handelshindringer».

«Kunnskapsoasen» NTNU

Brende sparte ikke på de store ord da han talte til studentene ute på plenen bak Hovedbygningen på Gløshaugen.

- Vi kan ikke skape morgendagens arbeidsplasser og utvikle klimavennlig teknologi uten innovasjonsånden til de blivende matematikerne, ingeniørene og økonomene blant dere. Vi kan ikke skape større forståelse mellom verdens nasjoner uten at kunnskaps-oaser som NTNU gir dere ferdigheter innen språk, filosofi, psykologi, sosiologi og andre viktige fag. Skal vi bekjempe uvitenheten som bremser utviklingen så mange steder, og skal vi bekjempe dem som påstår at verdens folk er for forskjellige til å kunne leve sammen, trenger vi kunnskapen som skapes her, sa utenriksministeren.

Hovedstaden for langrenn og rock

Brende hilste de mange utenlandsstudentene på engelsk og ønsket dem velkommen til Norges "hovedstad for vitenskap, teknologi, fotball, langrenn og rock".

- Hvis dere er ivrige etter å fikse problemene i det 21. århundre, er det ikke noe bedre plass å starte enn ved dette universitetet, sa Brende. Han lovte de nye studentene både kunnskap og venner for livet i Trondheim. Og avsluttet med hilsenen: Work hard, make friends and don’t forget to have fun!