Saken var oppe til behandling i bystyrets møte torsdag kveld. Kontrollkomiteen har tidligere vedtatt å bestille en ekstern gjennomgang av Trondheim Kino etter at to advokatfirmaer fastslo at Aps nestleder i kontrollkomiteen, Rune Olsø, var inhabil i kontrollkomiteens behandling av hvilke selskaper som skulle kontrolleres i kommende periode.

Spørsmålet om å leie inn eksterne selskap til en slik selskapskontroll må endelig avgjøres i bystyret. Hendelser de siste dagene har endret forutsetningene i saken, og førte til at planene om å lyse selskapskontrollen ut på anbud nå er avblåst. Tirsdag ble det kjent at Rune Olsø nå trekker seg fra kontrollkomiteen, og lederen i komiteen – Rolf Jarle Brøske – mener det dermed ikke er behov for en ekstern granskning.

Mest objektivt med eksterne

- Vi mente det var klokt å overlate granskningen til eksterne så lenge det var nestlederen i kontrollkomiteen som var en av dem som skulle ettergås. Men nå har dette endret seg siden Olsø går ut av komiteen. Jeg forslår derfor at saken avvises av bystyret, sa Rolf Jarle Brøske (H) da bystyret behandlet saken.

Venstres Jon Gunnes mente det likevel bør gjennomføres en ekstern granskning, og begrunnet dette med at advokatfirmaet som har gjennomgått saken peker på at en slik ekstern kontroll vil være mest objektivt.

- Jeg kan ikke se at advokatfirmaet knytter spørsmålet om ekstern kontroll til Rune Olsøs nestlederrolle i komiteen, men mener at saken behandles mest objektivt gjennom en ekstern gjennomgang. Derfor går Venstre inn for at granskningen blir ekstern, sa Gunnes.

Flertallet i bystyret avviste saken, men unnlot å stemme for en formulering i Høyres forslag som slo fast at årsaken til at man avlyser ekstern granskning handler om at Olsø har gått ut av komiteen.

Skal likevel granskes

Kontrollkomiteen har tidligere vedtatt å bruke 500 000 kroner på å leie inn et eksternt firma for å foreta selskapskontroll av Trondheim Kino, datterselskapet Location – og forretningsmessige forhold med Rune Olsø-deleide Candy People Norway. Aps nestleder i kontrollkomiteen, Rune Olsø, var styreleder i Trondheim Kino fram til 2011, revisjonen vil dermed også omhandle hans periode – siden man skal gå helt tilbake til 2008, ifølge mandatet.

Trondheim Kino AS skal likevel gjennomgås, men det skal nå skje gjennom en selskapskontroll utført av kommunerevisjonen.