Han startet Trondheims første akupunkturklinikk i 1981 og brenner fortsatt for faget. Nylig feiret han 35-årsjubileum for klinikken med besøk fra Kina og musikalske gjester.

– Hva er den store styrken med akupunktur, hva er det som fortsatt fascinerer deg?

– Det er et enkelt verktøy med ei nål. En pille er også fantastisk, du bare putter den i munnen, og blir bedre. Men akupunktur er så enkelt om man kan det. Det brukes mest på smerte og smertelindering. Det kan man med tabletter også, men mange av dem har uønskede bivirkninger. Det mest fantasiske er at det er så lite bivirkinger med akupunktur, sier Kausland.

Magnhild Bugge, lederen av Akupunkturforeningen, holdt tale og overrakte blomster til Kausland under jubileet.

Kina-besøk

– Er det tilstander du kommer til kort på?

– Å ja, det er mange som er syke på så mange måter. Hvis det er folk som gjennom hele livet ikke har passet på helsa si, så greier verken vi eller legen å fikse det. Men likvel kan vi lindre de som lider for mye, og det er også viktig, sier Kausland.

De siste årene har han interessert seg spesielt for akupunktur og øyelidelser, og siden 1988 har han årlig reist flere turer til Kina for å lære og holde seg oppdatert på faget. Til 35-årsmarkeringen fikk han besøk av Dr. Zhang Ou, sjefslege ved øyeavdelingen ved akupunktursykehuset til China Academy of Chinese Medical Sciences. Hun fortalte blant annet om sin om sin forskning og erfaring med akupunktur som behandling ved tørre øyne.

– Mange plages av tørre øyne, og det blir flere og flere med alle de små skjermene vi ser på hele tiden. Da blunker vi sjeldnere og øynene blir tørre, sier Kausland.

Dr. Zhang Ou og Kausland behandler en pasient med øyeplager under hennes besøk nylig.

Viktig hvile

– Hva er største feilen folk gjør med helsa si?

– Hvis jeg skal si en ting må det blir at mange får for lite hvile og søvn. I kinesisk medisin legger man stor vekt på at en må hvile for å fylle på både «sparekontoen» og «lønnskontoen». Hvis man bruker hele tiden, har man ikke nok å gå på, og det går utover helsa. Det er det jeg har sett tydeligst gjennom disse årene. Så er det andre som spiser litt for dårlig, beveger seg litt for lite, eller bruker for ensformige arbeidsstillinger.

Kausland mener det handler om preventiv hvile, å koble ut før du skal noe, sånn at du er uthvilt.

– Idrettsfolk har skjønt dette, men folk flest er ikke flinke nok. Du skal hvile for at du skal kunne være så aktiv som du vil. Det trenger ikke være lang stund, noen minutter på bussen kan være nok, sier han.

Arne Kausland (til venstre), optiker Klaus Sjøhaug, dr. Zhang Ou fra øyeklinikken ved et akupunktursykehus i Beijing, hennes datter Liu Yi og øyelege Helene Laukeland diskuterte fag under 35-årsjubileet til Kauslands akupunkturklinikk.

Kampanjer fra skeptikerforeninger

Han er født og oppvokst i Molde men flyttet til Trondheim rett etter akupunkturutdannelsen i England. Som akupunktør tidlig på 80-tallet ble han motarbeidet av Helsedirektoratet som mente akupunktur var kirurgi og at kun leger kunne drive med det. Men juridisk avdeling var ikke enig og det skjedde ingenting. Nå er holdningen helt annerledes hos direktoratet. Kausland er selv aktiv i arbeidet med standardisering og innsamling av data fra behandlinger verden over.

– Det vært veldig mye negativ omtale av akupunktur de siste årene, med en organisert kampanje fra skeptikerforeninger internasjonalt og det har akupunkturen nå fått merke. Det har vært litt vanskeligere de siste åra igjen. Men, som forskerne på akupunktur sier: Vi forsker videre og man kan diskutere med forskerne på deres premisser. For det er mye forskning i vestlig medisin som ikke er så holdbar også. Akupunkturforskningen har blitt stadig bedre og veldig mye av den begynner å bli veldig holdbar. Forskningen viser ikke hva vi skal gjøre, men om det fungerer. Så fortsatt bruker vi den gamle erfaringen for å finne ut hvordan vi skal behandle, sier Arne Kausland.

Musiker Bergmund Skaslien fikk en nål av Kausland under minikonserten under jubileumsmarkeringen for å spille hurtigere.
Akupunktør Arne Kausland setter nåler på en av sine pasienter. Foto: Nils H. Toldnes
Arne Kausland fotografert i Adresseavisen i oktober 1988. Foto: Stein Fjesme