Professor og overlege Ole-Erik Iversen fra kvinneklinikken på Haukeland sykehus i Bergen samt Rolf Kirchner, privatpraktiserende spesialist i gynekologi, avga sin sakkyndiguttalelse i Sør-Trøndelag tingrett onsdag.

I henhold til mandatet fra retten skulle de blant annet vurdere om den tiltalte trondheimslegen har utført adekvat legebehandling i møte med de fem fornærmede i saken samt om legebehandlingen han utførte var forsvarlig. I sin gjennomgang av hver enkelt sak som er nevnt i tiltalen mot mannen, viste de blant annet til følgende:

- Unødig omfattende undersøkelser

  • Undersøkelsene fremstår som meget uvanlige.

  • Berøringene er påfallende.

  • Det er uvanlig mange behandlinger.

I den samlede vurderingen konstaterte Iversen blant annet at undersøkelsene hadde et seksualisert innhold.

- Undersøkelsene tok uakseptabel lang tid med unødig omfattende undersøkelser av kjønnsorganene. Det er påfallende hvordan han aktivt rekrutterer unge sårbare kvinner til sin egen praksis, sa den sakkyndige.

- Utseendet har ingenting med saken å gjøre

Det siste temaet var også aktor Charlotte Aspehaug innom tidligere på dagen da den tiltalte legen forklarte seg.

- Alle de fem fornærmede i saken er unge damer, pene damer. Hadde du mange slike pasienter, spurte hun legen.

- Dette er din vurdering. Jeg hadde en nulliste da jeg startet som fastlege og måtte bygge opp en liste med pasienter, sa tiltalte, og viste til at han derfor ofte ga visittkortet sitt til pasienter ved et annet arbeidssted han hadde. På dette stedet var det en overvekt av kvinnelige pasienter - gjerne studenter, opplyste han.

- Jeg hadde derfor mange kvinnelige og studenter på listen min, men også mannlige studenter. I starten var det mange unge pasienter på listen, men den ble normal etter hvert med både voksne pasienter, rusmisbrukere og kroniske pasienter. Det er du som betrakter kvinnene som pene, men det blir upresist. Utseendet har ingenting med saken å gjøre, sa legen til aktor.

- Misoppfattet

De sakkyndige fant ikke grunn til å endre sin uttalelse etter å ha hørt legen vitne i retten. De har hatt tilgang til etterforskningsdokumentene i saken i forbindelse med sitt arbeid, og påpekte at det var sprik mellom forklaringene til de fornærmede og legen om det som skal ha skjedd på legekontoret hans. Trondheimslegen mener imidlertid at kvinnene har misforstått.

- Jeg ser at min grundighet og nøyaktighet ble misoppfattet av pasientene. Jeg så meg ikke selv utenfra. Pasientens opplevelse er pasientens sin - det respekterer jeg. Jeg har ikke vært god nok på kommunikasjon og hvorfor jeg var så grundig, sa legen under sin forklaring, og la til:

- Av mange tusen pasienter er det fem som har klaget, men det er fem for mye. Jeg opplever det som vondt at pasienter har opplevd dette som krenkede eller ubehagelig.

Trondheimslegen er tiltalt for å ha misbrukt sin stilling for å skaffe seg seksuell omgang med fem pasienter da han jobbet som lege ved et legesenter i Trondheim i perioden 2004-2006. Ifølge påtalemyndigheten ble alle de fem kvinnene utsatt for «helt eller delvis ubegrunnede undersøkelser». Legen nekter straffskyld for dette.

Tirsdag vitnet de fem kvinnelige pasientene i Sør-Trøndelag tingrett. Flere fortalte om langvarige, ubehagelige gynekologiske undersøkelser.

- Det var ikke seksuelle motiv, gjentok legen flere ganger etter vitnemålene.