En 18 år gammel elev slo en medelev til blods i en garderobe i skoletid på en videregående skole i Trondheim 14. april i år. Hendelsen ble filmet og videoen spredde seg lynraskt på sosiale medier. Videoen viser at flere elever er til stede uten å gripe inn. Eleven som ble banket fikk hjernerystelse og nesebrudd.

Nå har en 18 år gammel mann vedtatt et forelegg på 12 000 kroner for å ha filmet voldsepisoden.

18-åringen som banket en elev ved en videregående skole i Trondheim sier at det ikke er noe mønster i slåsskampene.

La ut på Facebook

Politiinspektør Alf Rune Nilsen ved Trøndelag politidistrikt opplyser at mannen tok opp mobiltelefonen og begynte å filme da hans jevngamle kamerat sparket og slo fornærmede. Politiet mener at mannen deretter sørget for å gjøre den tilgjengelig på nett.

- Én ting er den fysiske delen av handlingen, men det som kan være enda verre er at det blir lagt på nett til offentlig beskuelse. Det blir en ekstra krenkelse og ydmykelse, forklarer Nilsen.

- Det får store konsekvenser for den som blir filmet at dette sprer seg i ungdomsmiljøet. Det virker som det blir vanligere at slikt blir lagt ut på sosiale medier eller bestemte nettsider, og at målet er å ydmyke andre, fortsetter han.

- La ikke ut på nett

Adresseavisen har vært i kontakt med 18-åringen som bekrefter at han filmet voldsepisoden, men at han ikke ante at det ville utarte seg som det gjorde.

- Jeg har filmet, men ikke lagt ut på sosiale medier. Jeg sendte den til mine kamerater som var i garderoben. Jeg vet ikke hvem som la den ut, sier han til Adresseavisen.

Han forteller at politiet beslagla mobiltelefonen i etterkant av hendelsen.

- Jeg angrer på at jeg filmet, men jeg visste ikke hva som ville skje i garderoben, sier han.

Politiinspektør Alf Rune Nilsen ved Trøndelag politidistrikt håper forelegget på 12 000 kroner vil ha avskrekkende effekt.

Flere elever fra voldsvideo-episode har blitt midlertidig bortvist fra skole

Vedtok forelegget

Bakgrunnen for forelegget er den nye straffelovens paragraf 267: «Den som gjennom offentlig meddelelse krenker privatlivets fred, straffes med bot eller fengsel inntil 1 år».

- Strafferammen for dette forholdet har blitt høyere og ordlyden er litt endret fra den gamle straffeloven. Jeg mener den har blitt tydeligere, og størrelsen på forelegget skal gjenspeile alvoret i saken, sier Nilsen.

12. juli i år vedtok den 18 år gamle mannen forelegget.

- Jeg kan ikke huske at vi har hatt en lignende avgjørelse som denne. Derfor er det viktig at vi slår hardt ned på slike forhold, og sender et signal til samfunnet om at dette kan man risikere høye bøter for. Mannen som vedtok forelegget har gitt inntrykk for at han angrer, forteller Nilsen.

- Vil klage på forelegget

Advokat Farhad Shariati representerer 18-åringen, og lover at det nå blir et etterspill. Han er ikke enig i politiets avgjørelse.

- Min klient har ikke gjort noe straffbart. Jeg kommer til å klage på forelegget, sier han.

- Hvorfor vedtok han forelegget dersom han mener at deler av bakgrunnen for forelegget ikke stemmer?

- Det var en misforståelse. Politiet har ikke bevis på at han la det ut på sosiale medier, sier Shariati.

- Min klient kunne ikke forutse at det ble så brutalt som det ble. Han er ikke synsk heller, understreker advokaten.

Politiinspektør Nilsen sier at de avventer en eventuell klage før de uttaler seg videre i saken.

Eleven som ble angrepet i garderoben på den videregående skolen sier at han ikke lenger føler seg trygg på skolen

Voldsepisode i retten

Den 18 år gamle mannen som filmet er et ubeskrevet blad for politiet, men utgjør en del av den faste gjengen til 18-åringen som er tiltalt for selve voldshendelsen.

Onsdag denne uka vil 18-åringen møte i Sør-Trøndelag tingrett tiltalt for fem forskjellige hendelser fra 16. september i fjor til 14. april i år. Tre av sakene vil omhandle legemsfornærmelse etter gammel straffelov, mens to saker vil gå under den nye straffeloven, og det handler om henholdsvis kroppskrenkelse og kroppsskade.

Ifølge Nilsen er det satt av to dager til saken.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.