Det var under siste dag av straffesaken mot legen tirsdag at aktor la ned sin påstand. Politiadvokat Charlotte Aspehaug mener rett straff for legen er fem år og ni måneders fengsel.

Trondheimslegen er tiltalt for å ha misbrukt sin stilling for å skaffe seg seksuell omgang med fem pasienter da han jobbet som lege ved et legesenter i Trondheim i perioden 2004-2006. Ifølge påtalemyndigheten ble alle de fem kvinnene utsatt for «helt eller delvis ubegrunnede undersøkelser». Legen nektet straffskyld for dette i retten.

Krav om oppreisningserstatning

I tillegg til pasientovergrepene, var legen også tiltalt for å ha utsatt en tidligere samboer for fysisk og psykisk mishandling i perioden 2012-2014. Han skal ifølge gjerningsbeskrivelsen i tiltalen blant annet ha slått kvinnen med flat hånd, sparket henne i hoften da hun var gravid og dratt henne etter håret. Han var også tiltalt for å ha brutt et ilagt besøksforbud overfor en tidligere ektefelle ved to anledninger. Også disse forholdene nektet han straffskyld for innledningsvis i straffesaken.

På vegne av de fornærmede i saken la bistandsadvokatene tirsdag ned krav om at legen må betale oppreisningserstatning - totalt 870 000 kroner. Deretter fikk trondheimslegens forsvarer, Thomas Ørnulf Helgesen, ordet. Han la i sin prosedyre ned påstand om at klienten måtte behandles på mildeste måte.

Dommen i saken blir avsagt fredag i neste uke.

- Min grundighet ble misoppfattet

Tirsdag i forrige uke vitnet de fem kvinnelige pasientene i Sør-Trøndelag tingrett, og fortalte om langvarige, ubehagelige gynekologiske undersøkelser.

- Jeg lurte på om han var klæbbete. Det føltes som seksuell stimulering. Det var mye fingre over alt. Det ble også brukt ultralydapparat flere ganger, sa en av kvinnene.

- Det var ikke seksuelle motiv, gjentok legen flere ganger etter vitnemålene.

Da han selv skulle forklare seg, uttalte han følgende:

- Jeg ser at min grundighet og nøyaktighet ble misoppfattet av pasientene. Jeg så meg ikke selv utenfra. Pasientens opplevelse er pasientens sin - det respekterer jeg. Jeg har ikke vært god nok på kommunikasjon og hvorfor jeg var så grundig, sa legen og la til:

- Av mange tusen pasienter er det fem som har klaget, men det er fem for mye. Jeg opplever det som vondt at pasienter har opplevd dette som krenkede eller ubehagelig.

- Jeg har i høyeste grad fått min straff

Politiet har tidligere etterforsket tre av sakene som ble behandlet i retten, etter at tre av kvinnene anmeldte ham. Disse ble imidlertid henlagt etter bevisets stilling i mai 2007 - før politiet tok opp sakene igjen i fjor. Saken rundt de tre kvinnene som politianmeldte mannen for vel ti år siden, og som var omhandlet i tiltalen, ble innklaget til Statens helsetilsyn på samme tid. Helsetilsynet besluttet i 2006 å tilbakekalle legens autorisasjon på bakgrunn av hans undersøkelser, men vedtaket ble omgjort til sterk advarsel av klageinstansen Helsepersonellnemnda. Legen kunne derfor jobbe videre.

I 2011 fikk Helsetilsynet nye anklager mot legen og besluttet å begrense legens autorisasjon. Dette innebærer at legen de siste årene ikke har kunnet arbeide i allmennpraksis, men kun ved helseinstitusjon under tilsyn og veiledning. Adresseavisen er kjent med at han har arbeidet ved et sykehus. Han er for tiden sykmeldt.

Legen tok også tak i tilsynssakene mot seg da han forklarte seg.

- Det er ikke straffbart å være grundig og nøyaktig, men jeg har i høyeste grad fått min straff av Helsetilsynet og Helsepersonellnemnda for dette. Hvor lenge skal man ødelegge livet til en lege, spurte tiltalte.