Mannen i 20-årene ble i forrige uke dømt i Sør-Trøndelag tingrett for en forsettlig voldtekt og en grov uaktsom voldtekt. Mannen nektet straffskyld for begge voldtektene da han møtte i retten i slutten av august.

- Hylte og skrek

Den første voldtekten mannen var tiltalt for skjedde ved Ilabekken i Trondheim i oktober i fjor. Kvinnen sa i sin forklaring i retten at hun hadde blitt liggende på ryggen ved trappen. Hun fortalte at tiltalte hadde holdt henne fast i armene.

Offeret forklarte videre at hun hylte og skrek, og at hun fikk dødsangst. Et vitne våknet av at han hørte lyder, klynkelyder og halvkvalte rop, og varslet derfor politiet.

Kvinnen husker ikke alt det som skjedde og har vært usikker på om tiltalte fullbyrdet voldtekten. Hun har hatt flashbacks og fornemmelser om at det har skjedd noe mer, uten at hun har kunnet garantere det. Retten mener at biologiske funn underbygger at det skjedde en fullbyrdet voldtekt, går det frem av dommen.

- Forsøkte å hjelpe

Mannen forklarte i retten at han begynte å onanere mens kvinnen tisset. Han sa i tillegg at han forsøkte å hjelpe henne opp fra bakken, og at han da kom borti magen og beina hennes. Han hevdet i retten at han ikke berørte henne med penis.

Retten mener at denne versjonen er konstruert for å tilsløre at det fant sted en fullbyrdet voldtekt.

- Var redd

Den grovt uaktsomme voldtekten mannen dømmes for, skjedde på et hotellrom i Trondheim i februar i år. Han hadde tidligere på kvelden møtt den fornærmede kvinnen i slutten av tenårene i Trondheim sentrum. De drakk begge alkohol på hotellrommet.

Fornærmede ble på et tidspunkt liggende på magen på senga. Det er da retten mener voldtekten skjedde.

Kvinnen forklarte i retten at hun hadde sagt «slutt, stopp og nei», og la til at hun ut over dette ikke hadde «noen form for selvforsvar». Fornærmede var redd fordi hun ikke visste hva mannen var i stand til å gjøre med henne, står det i dommen.

Nektet straffskyld

Etter overgrepet tok kvinnen kontakt med noen bekjente. De dro så til hotellrommet og brakte henne til politistasjonen. Kvinnen ble så tatt med til voldtektsmottaket på sykehuset.

Tiltalte hevdet i sin forklaring at de hadde hatt det fint på hotellrommet, og at de blant annet hadde sett på tv. Han forklarte at kvinnen hadde tatt på ham innenfor buksen, men at det ikke skjedde noe mer.

Grov uaktsom voldtekt

Retten fester ikke lit til mannens forklaring, og er ikke i tvil om at det var snakk om en fullbyrdet handling. Dommerne finner derimot at det ikke er bevist utenfor enhver rimelig tvil at mannen handlet forsettlig. Retten mener imidlertid at han handlet uaktsomt fordi han ikke forsto at kvinnen ikke samtykket. Han ble derfor dømt for grov uaktsom voldtekt.

Aktor la ned påstand om seks års fengsel i saken, noe Sør-Trøndelag tingrett tok til følge. Han må også betale 150 000 kroner i erstatning til den ene kvinnen og 100 000 kroner i erstatning til den andre kvinnen.