Med myke bevegelser risser han inn ørsmå mønster i gullringen. I bakgården i Jomfrugata sitter en av landets få håndgravører.

Han får jevnlig inn gifteringer som skal ha en inskripsjon. Da kan han blant annet skrive enkle ord som «Lynet» eller «Torden» inn i gullringene.

Det gjelder også gifteringer som allerede har vært benyttet tidligere.

- Det er rett som det er i dag når alle skiller seg med en gang, sier sølvgravørmester Odd Ragnvald Pedersen. Han mener at ingen prøver å legge skjul på at de har vært gift tidligere.

Les også: Kan du endre graveringene i gifteringene?

Artige tekster

Gravøren driver firmaet Ronæss og sønn. Neste år har han vært 50 år i yrket. Gjennom de siste ti - femten årene har han samlet mange korte og særegne tekster som har preget ringene. Det går blant annet i noen uskyldige ord.

- I herreringen «Månestråle sin» og i dameringen «Tigergutt si», sier gravøren og leser fra arket hvor han har notert ned de ulike tekstene som blir inngravert: «Savner deg som bare faa´n».

Enkelte setninger har han gravert inn i flere gifteringer: - «Den som gir seg, er en dritt» eller «Schnuppen din» og«Schnuppa di», «Johnny måtte» og «Silje ville».

Gravøren har også noen han synes er spesielt artig.  - «Din fjellfinn» og «Din snøengel», ler Pedersen og bekrefter at mange ønsker det skrevet på dialekt som disse variantene: «Godgutten min» og «Gromdråkja di» eller «Ælske dæ 1000 masse » og «Ælske dæ uendelig +1» eller «Tråille mett» «Stumpen min».

Lengden begrenses

De fleste vil selvsagt ha vanlige inngraveringer med «din...» også navnet på personen. Men han har også hatt noen svært spesielle inngraveringer som denne: - «Din for en natt», humrer gravøren og legger til at det må ha vært litt av en kostbar natt.

Han mener selv at det er utrolig hva han får plass til i en giftering. Pedersen tegner først alt på frihånd før han gjør selve graveringen. Da kan han få bokstavene svært små.

Det finnes også de inngraveringene som er litt underfundige. «Jeg er gla i deg, men.....»

- Det er mange som kommer hit og nesten rødmer på grunn av hva det skal stå i ringen, men jeg synes det er artig, avslutter sølvgravørmesteren.

Her er noen andre varianter:  «Jeg elsker deg kosegrisen min» og «Jeg elsker deg kosepusen min», «Din dritt» og «Di svinmerr» eller denne «Til mosen gror».

Sølvgravørmester Odd Ragnvald Pedersen i lokalene til firmaet Ronæss & Sønn i Jomfrugata. Foto: Håvard Haugseth Jensen
Neste år har Odd Ragnvald Pedersen vært sølvgravør i 50 år. Foto: Håvard Haugseth Jensen