I 53 år har Knut Skjervold fra Trondheim vært medlem av Arbeiderpartiet, og fra 1988 til 1999 var han med i bystyret. Derfor smerter det at han nå ser sine etterfølgere sier ja til utbygging av Trondheim Spektrum.

Umusikalsk

- Jeg synes ordfører Rita Ottervik har gjort en god jobb på mange områder. Men det var veldig umusikalsk av henne, rett etter at høringsfristen gikk ut, å si at et endelig punktum for lokaliseringsdebatten om storhallen var satt, sier Skjervold.

Og sikter til hennes klare tale under Nor-Fishing, hvor hun lovet tilhørerne velkommen til ny messe om to år i nye, større og mer moderne lokaler på Øya.

- Hun sa at Bergen sto klar for å overta messa, men ingen jeg har snakket med av folk som kan ha hørt om dette i Bergen har tenkt tanken om å overta messa, hevder Skjervold.

Her er hele Nidarødebatten. Over 90 innlegg: 77 nei, 11 ja og 4 tja.

LES ALLE SAKENE OM SPEKTRUM-DEBATTEN HER

5000 som markerer

73-åringen er initiativtager til det han håper blir en stormarkering på søndag. Under parolen «Stans utbyggingen på Nidarø» starter markeringen øverst i Klostergata, og ender med appeller ved Trondheim Spektrum.

- Jeg hadde et optimistisk mål om 2000 deltakere, men nå tror jeg det er sannsynlig med kanskje 5000. Det nærmest koker på nettet rundt dette, sier han.

Partipisk

Det var i mai det ble kjent at Trondheim Spektrum kan få en høyde på 28 meter. Etter det har debatten rast, og mange har tatt til orde for å bygge en helt ny storhall et annet sted. I en ringerunde Adresseavisen gjorde til de 67 bystyrerepresentantene sa 39 av disse at hallen skal ligge på Øya. Blant de 39 finner vi alle de 28 representantene fra Arbeiderpartiet.

- Jeg ble helt vantro da jeg så det. En koloss av en hall som er høyere enn vestveggen på Nidarosdomen minus tårn, og høyere enn Dora der nede. Helt uaktuelt, sier han.

- Hva tenker du om at alle fra ditt parti er for utbygging av hallen på Øya?

- Jeg er redd for at mange, kanskje spesielt de unge representantene, er redd for å stå på egne bein. Er redd for å si mot gruppeledelsen. Jeg ser at et argument som brukes er at det er brukt lang tid på denne prosessen, og at den er gjennomarbeidet. Men spørsmålet er ikke tiden du har brukt, men kvaliteten av resultatet. Bystyret på sitt beste er å ha mot til å snu, og det er ikke for sent i denne saken, mener Sjervold, som er 90 prosent sikker på at det ikke blir utbygging.

Les også: Spektrum blir 28 meter høyt

Bypark

Selv mener han området på sikt bli en fantastisk bypark, og viser til at store byer med respekt for seg selv har store grøntområder byens befolkning kan bruke.

- Boliger er også uaktuelt slik jeg ser det, sier han.

- Men hvor i all verden skal man få penger til å bygge ny storhall, og ha park på Øya?

- Vi får se hva som skjer, men jeg har mine tanker om at det skal brukes nær en milliard kroner på Granåsen, sier han.

Tenk byutvikling

Klaus Joakim Sonstad er en av flere som skal holde appell. Han har tidligere skrevet leserinnlegg mot storhall på Øya, og er opptatt av byutvikling.

- Kan det snu?

- Snur bystyret er det fantastisk. Hvis ikke så kan det føre til noen andre tanker rundt storhallen og området enn det er i dag. Men det aller viktigste er at man tenker langsiktig, og ikke bare kroner her og nå. Hva vi vil vi etterlate oss? Det er en større diskusjon som jeg virkelig føler har våknet til liv med dette. La oss diskutere, og ikke bare gjem oss bak tidspress og kostnader, sier han.

Klaus Joakim Sonstad