Adresseavisen skrev tidligere i september at medisiner fra sykehjem kan ha havnet på gata som narkotika. Det avslørte kommunerevisjonens kontroll av medisinhåndtering i eldreomsorgen i Trondheim. Kontrollen viste også at bokføringen av A- og B-preparater er mangelfull ved mange enheter, samt flere andre avvik (se fakta)

Her kan du lese Adresseavisens "Rapport fra innsiden": Ansatte i eldreomsorgen har varslet om 1781 alvorlige hendelser de siste to årene. Adresseavisen har gjennomgått alle.

Kontinuerlig fokus

Under torsdagens behandling av saken uttrykte bystyret at de er svært kritisk til omfanget av det mangelfulle regnskapet av A- og B-preparater som er avdekket.

- Det er all mulig grunn til å understreke alvoret i denne saken. Det er svært viktig at det er kontinuerlig fokus gjennom internkontroller og omfanget i denne rapporten tilsier at det er mangel på rutiner. Jeg må også si at det å tømme flytende medisin rett i vasken er dårlig håndtering, sa Sissel Trønsdal (Ap).

Nye avvik

Da rapporten ble kjent sa kontrollkomiteens leder, Rolf Jarle Brøske (H) til Adresseavisen at dette er svært alvorlig, kritikkverdig og skremmende.

Til bystyret gjentok han dette, og sa at de avvikene som tidligere år er pekt på er ryddet opp i.

- Men denne rapporten viser avvik vi ikke har sett før. Det holder ikke mål at det ikke er kontroll på rutinene. Rådmannen var sjokkert da han fikk avdekket dette, og lovet umiddelbare tiltak. Gjennom dette viser rådmannen at han tar lederansvar, sa Brøske.

Endret ordlyd

Ellen Reitan (Ap) sa i sitt innlegg at rapporten er god og grundig, og gir et godt utgangspunkt for videre arbeid med å bedre situasjonen.

- Selv små feil og avvik kan få dramatiske konsekvenser. Det kommer frem at avvik kan ha gått utover pasienter, og det er alvorlig, sa Reitan som fikk full støtte i å endre ordlyden fra "kritisk" til "svært kritisk" i forslaget som ble enstemmig vedtatt.

Ti helse- og velferdssenter og to helsehus i kommunen ble kontrollert.

I det enstemmige vedtaket fra bystyret heter det at:

* Bystyret er svært kritisk til omfanget av mangelfulle regnskap av A- og B-preparater som er avdekket i helse- og velferdssenter og helsehus i denne forvaltningsrevisjonen. Rådmannen bes derfor om å iverksette tiltak for å sikre at praksis er i samsvar med gjeldende regelverk og kommunens rutiner på området.

* Bystyret ber rådmannen etablere en rutine for å gjennomføre systematiske internkontroller av medisinhåndteringen.

* Bystyret ber rådmannen sikre at alle typer avvik som gjelder medisinhåndteringen registreres og at disse blir fulgt opp.

* Bystyret ber rådmannen sørge for at alle enhetene har skriftlige rutiner for eventuellmedisin.

* Bystyret ber rådmannen komme tilbake til formannskapet med en sak om hvordan funnene i rapporten er fulgt opp innen 1. april 2017.

* Bystyret tar for øvrig rapporten til orientering.

- Skremmende: Det sier leder av kontrollkomiteen Rolf Jarle Brøske, om funnene i kommunerevisjonens ferske kontroll av medisin håndtering i eldreomsorgen i Trondheim. Foto: VEGARD EGGEN
Ellen Reitan Foto: JENS PETTER SØRAA