Thor Richard Isaksen lurer på om musikk- og vitenskapsfestivalen Starmus fører til varige verdier i Trondheim. Han er skeptisk til den offentlige pengebruken og mener pengene heller burde vært brukt på nyskapingsmiljøene i byen.

På Twitter skriver han, under navnet Trondheim Tech, at veien til frelse er sikret.

- Det har vært en voldsom hallelujastemning i byen og på sosiale medier etter at det ble kjent at Starmus-festivalen kommer til Trondheim. Det er et veldig spennende arrangement, og det er en imponerende bukett innledere som kommer.

Millioner fra det offentlige

Nobelprisvinnerne May-Britt Moser og Edvard Moser har stått i spissen for arbeidet med å få Starmus til Trondheim i 2017. De har sikret sponsormidler på 11 millioner kroner. I tillegg kommer penger fra forskningsrådet, NTNU, Kunnskapsdepartementet og tre millioner både fra Trondheim kommune og Sør-Trøndelag fylkeskommune.

- Det er godt gjort å hoste opp så mye penger på så kort tid. Men det er mange underfinansierte miljø innen nyskaping som nok kunne hatt stor glede av disse pengene. Når noen får mer, er det noen som får mindre. Derfor bør man stille spørsmål om hvilke budsjetter disse midlene hentes fra og om pengebruken tilfører Trondheim varige verdier utover hotelldøgn og taxiturer. Jeg håper inderlig ikke dette er penger som skulle blitt brukt på næringsutvikling,  sier Isaksen som særlig reagerer på at det er så store summer fra det offentlige som blir satt av til Starmus.

Dugnad i gründermiljøene

- I gründermiljøene er det mye dugnadsarbeid. Det er en kamp å skulle leve av det. Det offentlige kunne også ha sikret økonomien til gründerfelleskapene Work Work og Digs.

- Men hva mener du om at Trondheim kommune også er innstilt på å bruke mye penger på et VM på ski i byen?

- Jeg har ingen mening om VM på ski.

Under Starmus-festivalen i Trondheim i juni neste år skal flere nobelprisvinnere og andre verdenskjente forskere tale. Mest kjent av de alle er den britiske fysikeren Stephen Hawking som fyller 75 år neste år.

- Hawking er en vanvittig størrelse som det er fantastisk å få til Trondheim. I beste fall gir dette forskningsmiljøene et løft. I verste fall blir det et pent bilde i minneboka til Rita Ottervik og Gunnar Bovim.