Torsdag kveld skulle Line Landsem fra Trondheim kose seg med ei skål med havregryn til kvelds. Men da hun åpnet den nye pakken med Axa havregryn forsvant matlysten ganske fort.

- På innsiden ser jeg en slags klump med havregryn som har festet seg til den ene siden. Jeg tar klumpen med fingrene for å undersøke og plutselig kommer det en hvit mark eller larve ut fra den. Da kom det et ganske høyt hyl, gitt, sier Landsem, som er sikker på at hele nabolaget kunne høre henne.

Havregrynet havnet raskt i søpla, etter at hun hadde sikret seg både bilder og video av det uønskede kosttilskuddet.

- Liten risiko for infisering

Produktsjef Pål Rasmussen ved Lantmannen Cerealia AS beklager hendelsen. Det er dette selskapet som fører Axa havregryn.

- Vi beklager at dette har skjedd med kunden og vi forstår at kunden synes dette er en ubehagelig opplevelse. Heldigvis er det svært sjelden dette skjer med våre produkter, skriver Rasmussen i en e-post.

Han forteller at alle korn, som havregryn i dette tilfellet, er naturlige produkter. Og når havren høstes kommer den til Lantmannens mølle i Moss, hvor de med stor nøyaktighet bearbeider havrekjernen.

- Da dette er naturlige produkter kan det foreligge en liten risiko for en infisering i korn, og risikoen kan øke noe etter lange og varme perioder. Infiseringen kan også komme fra andre matvarer som en oppbevarer havregrynene med, sier han.

- Viktig å finne formeringssted

Rasmussen sier at det som er viktig når slikt skjer er at kunden tar kontakt med forbrukerservice og sender inn posen og innholdet.

- Det er viktig at insektenes formeringssted lokaliseres. I de fleste tilfeller er det tilstrekkelig å fjerne de infiserte matvarene, etterfulgt av en grundig rengjøring. Særlig kriker og kroker må rengjøres omhyggelig med støvsuger. Rengjøring med vann og vaskemiddel bør unngås fordi fuktighet er gunstig for formering og utvikling av insektene, sier produktsjefen.

Adresseavisen har også tidligere mottatt tips og bilder av funn av rare ting i mat.  Send dine tips til webred@adresseavisen.no og les et utvalg av tidligere artikler her:

Line fikk larve i havregrynet. Foto: PRIVAT